Wooden Saints – You Were The One Who Volunteered

Waardering

8 CD

Denk aan regen, een nog net warm zonnetje, roodbruine kleuren en vallende bladeren. Denk aan herfst. Dat zijn de  Wooden Saints. Soms vrolijk, soms droevig altijd sfeervol.

Wooden Saints is een Nederlandse band die bestaat uit muzikanten van meerdere bands (o.a. Bettie Serveert en GEM). Liedjes worden, een keer per week op afspraak, geschreven,. Ze beginnen met een blanco papiertje en stoppen niet voor een liedje klaar is. Het liedje staat altijd centraal.

Inmiddels bestaat Wooden Saints uit tien man. Twee drummers, twee toetsenisten, vier gitaristen, een bassist en een trombonist waarbij gewisseld wordt van instrumenten en ook meerdere bandleden de zang voor hun rekening nemen.

Met  You Were The One  Who Volunteered brengen zij hun tweede album uit na I Know Your House Is On Fire uit 2011. De CD is het best te omschrijven als: melodieus, sferisch en melancholiek. De elf tracks zijn echte luisterliedjes die even nodig hebben om ontdekt te worden.

De openingstrack ‘What If The Parachute Won’t Hold’  is ook direct het meest toegankelijke nummer op de CD.  Zangeres Tessa Douwstra (solo ook bekend als Orlando) neemt je direct mee in een aanstekelijk opgebouwd nummer waar een wat drammerig gitaartje je  niet meer loslaat. Opvallend is dat twee andere tracks waarop Douwstra zingt ook sterk zijn (We’ve Been Discovered’ en ‘Alpha, Bravo, Charly, Disco’). Haar stem hypnotiseert.

Het rustige ‘She Cut’s the Highs’ valt ook op. Melancholieke zang omgeven door een sober arrangement lijkt het nummer wat te doen kabbelen maar de opbouw in het nummer blijft je nieuwsgierig houden.

Mooie plaat van eigen bodem voor wie van echte luisterliedjes houdt. Zondagochtend, buiten koud en nat, koptelefoon op, voeten op de verwarming en wegdromen maar.

Luister zelf!