Advertisement

Wéér subsidie

‘Slecht weer fonds voor verregende festivals’ kopte de krant eerder deze maand. Festivalorganisaties die door onvoorziene weersomstandigheden in financiële problemen raken kunnen een beroep doen op de 500 miljoen waarmee de kas inmiddels is gevuld. Ik vermoed dat de portemonnee snel getrokken kan worden, want terwijl ik deze column schrijf komt de regen met bakken uit de lucht. Welkom in Nederland. Waar de poncho tot de standaarduitrusting van iedere festivalganger behoort. Verregende zomers zijn hier de maatstaf. Dus hoezo onvoorziene weersomstandigheden eigenlijk? Goed, het moet gezegd: het weer vertoont steeds extremere trekken. De Nederlandse festivals blijven tot op heden aardig gespaard, maar bij onze oosterburen ging het dit jaar al twee keer mis: door blikseminslag vielen bij Rock am Ring 82 gewonden, en afgelopen weekend was het raak in het Zuidwesten van Duitsland: door noodweer raakten 25 mensen gewond op het Southside festival, waarna de rest van het festival werd gecanceld.

Noodweer hangt kortom als een eeuwige donderwolk boven een festival. Goed idee dus, dat slecht weer fonds? Nou, nee. Om te beginnen kunnen alleen festivals die al eerder subsidie van de overheid hebben ontvangen aanspraak maken op financiële ondersteuning. Ik zou zeggen: als je als festival al niet overleeft omdat je te weinig bezoekers trekt, omdat je te weinig aansprekende namen programmeert of domweg omdat er in het dorp verderop óók al een festival gaande is: jammer dan. Een festival is geen eerste levensbehoefte immers, maar een zakelijke onderneming. Een kwestie van vraag en aanbod. Dat we ondertussen honderdmiljard festivals in dit land hebben is mede te danken aan die subsidieregeling. Moeten we ook al gaan betalen wanneer een festival letterlijk in het water valt? Hebben we daar niet verzekeraars voor? Nee, zoveel risico valt natuurlijk niet te verzekeren of is letterlijk onbetaalbaar. En dus springt de overheid wel weer bij. Ergo: wij dus.

Dat grote, ongesubsidieerde festivals geen aanspraak maken op het geld uit het fonds blijft bij nader inzien toch een tikkeltje vreemd. Zij hebben immers een veel groter ondernemersrisico? Hun financiële strop is vele malen groter als een festival afgelast wordt. Dat dwingt je als festival dus tot het uiterste om het –weer of geen weer- door te laten gaan. De show must go on. Uiteindelijk werd ook Rock am Ring hervat, en dat is ook wel te begrijpen als je bedenkt dat artiesten onder de streep hetzelfde komen afrekenen, of ze nu wel of niet hebben opgetreden. Dus kun je maar beter zorgen dat het festival wordt hervat zodra het weer het weer toelaat. Ik durf er echter niet mijn hand voor in het vuur te steken dat elke festivaldirecteur de veiligheidsrisico’s laat prevaleren boven de financiële.

Meerdere festivaldirecteurs klaagden, terecht, over oneerlijke concurrentie. Het is sowieso oneerlijk verdeeld: onder de eigen bevolking staat Nederland nou niet bepaald bekend als belastingparadijs. Hoe anders is dat voor bijvoorbeeld buitenlandse muzikanten. Afgelopen week speelde Coldplay tweemaal in de Amsterdam Arena, en aan de vooravond van één van hun concerten had Humberto Tan een interview met twee van de bandleden. Het was de dag waarop Groot-Brittanië in meerderheid besloot tot een Brexit. Nu de stembussen waren gesloten wilden ze wel verklappen waar ze zelf op hadden gestemd: remain. Omdat op het moment van de opname nog niet bekend was dat de Engelsen juist hadden besloten tot een leave, vroeg Humberto wat de band zou doen mocht Engeland uit de EU stappen. ‘Dan gaan we ons vestigen in Nederland,’ antwoordde Chris Martin met een lach. Nu de Brexit een feit is zal hij het wellicht alsnog serieus overwegen. Niet zonder reden: voor buitenlandse bands is Nederland een waar belastingparadijs. Reden waarom de Rolling Stones en U2 kantoor houden in Amsterdam. Kortom: het geld klotst er langs de plinten, maar onze schatkist ziet er weinig van terug. Misschien zou dat toch andersom moeten zijn: iets meer belasting, iets minder subsidie. Wellicht kunnen we het geld dat we daar aan overhouden dan besteden aan klimaatbeheersing.