Xiu Xiu – Girl With Basket of Fruit

Waardering

7 7

8

8

8

8

8

8

8

Veel bands proberen tegenwoordig een beangstigende sfeer te creëren met hun muziek. Ofwel doormiddel van de muziek, ofwel door de songteksten. Denk bijvoorbeeld aan Nine Inch Nails of Swans. In de praktijk blijkt het toch vaak moeilijk om de luisteraar op dezelfde manier schrik aan te jagen met muziek zoals een film of roman dit kan. Xiu Xiu bewijst de uitzondering op deze regel te zijn met hun laatste album Girl With Basket of Fruit.

Hoewel de bekendheid van Xiu Xiu niet verder reikt dan de undergroundscene van art-rock gaat de band al een lange tijd mee. Jamie Stewart richtte de band in 2002 op en is sindsdien het enige permanente lid. Stewart verzorgt het merendeel van de zang op de Xiu Xiu albums, tenminste, voor zover je het zang kan noemen. Hij schreeuwt, fluistert, zingt loepzuiver of maakt geluiden als een pasgeboren baby. Zijn motto over muziek maken is dan ook niet erg verrassend: “ga altijd te ver”. Zijn teksten zijn veelal poëtisch en open voor interpretatie. Op het gebied van productie maakt Xiu Xiu op dit album veel gebruik van slaginstrumenten gemixt met elektronische geluiden. Een verrassende combinatie die zeker meewerkt aan het onbehagelijke en benauwde gevoel dat het album je geeft. Dit zijn echter niet de enige gebruikte instrumenten: Girl with Basket of Fruit bevat violen, piano, orgels, gitaren en bas. Dit alles wordt geleid door de meest obscure samples en Stewarts hypnotiserende stem.

Zoals het album nu beschreven wordt, lijkt op het op een samenraapsel van instrumenten en stemgeluiden. Xiu Xiu bewijst echter dat ze niet zomaar ‘vreemd doen om het vreemd doen’. De productie is nauwkeurig gelaagd en ieder nummer intrigeert van begin tot eind. Het is experimenteel en tegelijk aangrijpend op zijn eigen manier. Zoals Pumpkin Attack on Mommy And Daddy. Alsof de titel al niet genoeg vragen oproept, is het nummer bezaaid met obscure samples van stemmen die praten over varkens, knoflook en je favoriete sweater. De productie is daarentegen pakkend en krachtig. Het is van het soort waar raves van buitenaardse proporties op gestart kunnen worden. Ook de nummers Girl With Basket of Fruit en Scisssssssors krijgen je op hun eigen vreemde manier aan het bewegen.

De band kan zich echter ook van hun mooie kant laten zien. Zoals op het nummer Amergi Ve Moo. Op de achtergrond van dit nummer is vioolspel te horen dat op zichzelf al griezelig genoeg is. Tegen het einde van het nummer wordt het vioolspel minder griezelig, en zelfs ontroerend, tot Stewart uit het niets zijn zang plaats laat maken voor geluiden alsof hij bezeten is. Ook het slotnummer Normal Love laat zien dat Xiu Xiu een talent voor productie heeft en ook mooie arrangementen kan maken. Opnieuw gaat de zang van Stewart hier soms net iets te ver. Het is ongetwijfeld opzettelijk, maar af en toe zou je toch van de mooie productie willen genieten zonder dat Stewarts stem om de voorgrond vecht.

Xiu Xiu doet geen half werk: als het een angstaanjagend album wil maken, maakt het een angstaanjagend album. Het meest bewonderenswaardige aan Girl With Basket of Fruit is dat al die vreemde ideeën en al die instrumenten toch samen kunnen worden gevoegd in een pakkend en samenhangend geheel. Het resultaat is een uniek en krachtig album dat geen moment verveelt.