Yade Lauren – Reflecties (Deluxe)

Waardering

5

7

Afgelopen zomer bracht de Nederlandse r&b-zangeres Yade Lauren haar debuutalbum Reflecties uit. De laatste drie jaar was de 21-jarige artiest  volop bezig met het maken van Engelstalige muziek in het buitenland. Ze bracht toen onder andere het nummer Invitation met Yellow Claw uit. In 2020 legt Yade Lauren de focus weer helemaal op Nederlandstalige muziek en bekroont ze dit jaar met de deluxe-editie van Refelcties. In deze uitgebreide versie van het album, dat vijf extra nummers bevat, neemt ze de luisteraar nog meer mee in haar leven en ervaringen.

Reflecties (Deluxe) bestaat uit vijftien nummers die samen het openhartige verhaal dat Yade Lauren vertellen. De persoonlijke liedjes gaan over heftige onderwerpen als liefdesverdriet, trauma’s en eenzaamheid. Het uitblinkende Papa werd al als single uitbracht en sloeg meteen aan bij het grote publiek. Ze vertelt hierop over de moeizame relatie met haar vader: ‘Papa hoor je mij?/ Zie je mij?/ Laatste keer was lang geleden terug, een hele tijd/ Die keer dat jij de deuren sloot zomaar voor mij/ Ik had je nodig, papa, waar was jij?’ Veel luisteraars zullen zich herkennen in zware teksten als deze. De kleine toevoegingen van Yade op Papa maken het nummer echt af. Zo schraapt ze een keer haar keel voordat ze verder gaat met haar verse en dat zet  haar uitspraken kracht bij.

Op veel tracks rapt Yade Lauren naast het zingen en dat zijn de liedjes waar haar boodschap het meest overtuigend is. Zo laat ze op het nummer Niet_die_bitch.mp3 kwetsbare teksten horen, maar brengt ze deze op een harde manier rappend over in combinatie met een rustige beat. Op liedjes als Insane en Magisch zingt ze meer, op haar eigen manier met een ietwat zeurderig stemgeluid. Dit leidt ertoe dat de teksten vaak onverstaanbaar zijn en dat is zonde. Insane is namelijk één van de extra tracks en echt een toevoeging aan de plaat, als je tenminste kan horen wat ze zingt. Dan is er nog  Als Ik Je Niet Zie met Kevin, waar Yade haar manier van zingen wel helemaal op zijn plek valt. Het nummer heeft een catchy refrein en de samenwerking met Kevin past er precies bij. Ook de andere featurings op de plaat, Jonna Fraser en Sor, sluiten goed aan bij het thema van Reflecties (Deluxe).

Op de rest van het album is vooral heel veel van Yade Lauren en haar verschillende muzikale kanten te horen. Met dit debuutalbum moest ze immers opnieuw laten zien wat ze in huis heeft. Ze varieert op het album met een laag en hoog stemgeluid, met zingen en rappen en met de muziekgenres hiphop en r&b. Echt vernieuwend of verrassend is Reflecties (Deluxe) niet. Veel van de tracks lijken op elkaar en de terugkerende onverstaanbaarheid blijft een zwak punt. Het totaal plaatje van Reflecties (Deluxe) is wél goed, de nummers vormen samen één geheel en vertellen het verhaal van Yade Lauren haar bewogen leven.