Yungblud – The Underrated Youth (EP)

Waardering

8

Yungblud heeft de afgelopen jaren veel succes geboekt met zijn attitude en imago. Donkere make-up, een zwarte jurk en roze sokken en een houding dat haaks staat op de gevestigde orde. Met EP The Underrated Youth laat hij zien wat hij muzikaal nog meer in huis heeft.

Met opener braindead! word je meteen de wereld van Yungblud ingesleurd. Indierock wordt gemixt met poppunk ,wat een gevoel geeft dat veel weg heeft van oldskool Arctic Monkeys. Van de ruige gitaren tot het bekende Yorkshire-accent. Na dit nummer komt parents, een popraptrack die een leuke mengeling weergeeft van hiphop en punkmuziek. Dit is ook het enige nummer dat de ‘originele’ Yungblud-sound hanteert. Op original me wordt een duet in gang gezet tussen Yungblud en zanger Dan Reynolds van Imagine Dragons. De invloed van die band is ook goed te horen, met een lekkere off-base beat. Door de inbreng van Dominic Harrison (de echte naam van Yunbgblud) wordt het nummer naar een nog hoger niveau getild.

Het lied casual sabotage is een regelrechte ballad, niet iets waar Yungblud om bekend staat. Toch zorgt het voor een lekker contrast tegenover de wat ruigere eerdere nummers van deze ep. Een emotioneel rocklied komt ook om de hoek kijken in de vorm van hope for the underrated youth, een lied waarbij jongeren die zich niet begrepen voelen ongegeneerd mee kunnen blèren. De EP wordt simpel en zoet afgerond met waiting on the weekend, een volledig akoestisch lied waarin Yungblud weer die onbekende kant van zichzelf laat zien. En wat is het goed. Het is een momentje van kalmte na een achtbaan van emoties.

Yungblud laat meer van zijn talenten zien met deze EP. De Brit laat niet alleen zien dat hij goed kan rappen, maar dat hij ook best een degelijke zangstem heeft. Daarnaast weet hij als de beste genres goed in elkaar over te laten lopen. Met deze productie laat Yungblud zien dat hij alle aandacht die hij nu krijgt honderd procent heeft verdiend.