4 X MUZIEK IN AMERSFOORT

Midden in ons land vind je de stad Amersfoort, een aardig grote stad met ruim 150.000 inwoners. Op de Hof in het hart van de binnenstad zijn aardig wat feestjes per jaar te vinden. Zo kon je er eind mei nog swingen tijdens het Jazz Festival. Ook andere pleinen en podia worden steeds populairder. Deze maand is er weer van alles te beleven op het gebied van muziek. Wat er te doen is zet Nieuweplaat.nl voor je op een rijtje.

De artiest: Miss Montreal

Sanne Hans, de frontvrouw van de band Miss Montreal, timmert al lekker aan de weg. Ze woont nu een aantal jaar in Amersfoort en heeft pas geleden haar eigen huis gekocht in de stad, waar ze erg trots op is. In 2008 werd ze ontdekt door 3FM-dj Giel Beelen door haar zangkunsten in een reclame voor smeerkaas. Ze werd uitgenodigd in de studio en zo is het balletje gaan rollen. Eind april dit jaar kwam alweer haar zevende album Don’t Wake Me Up uit en op de dag van de release stond ze in een uitverkochte Heineken Music Hall.

Vorig jaar was Sanne te zien als jurylid bij The Voice Of Holland. Dat heeft misschien wel gezorgd voor de laatste stap qua bekendheid. Maar dat zeker niet alleen. Op 28 maart won Miss Montreal de 3FM Award voor de beste zangeres. Verschillende singles vaak de band zijn regelmatig te horen op de radio, zoals One Last Drink van de laatste plaat.

Het podium: FLUOR

Hét poppodium van Amersfoort is FLUOR. Eerder was dit podium ook wel bekend onder de naam Podium De Kelder. In de zomer van het vorige jaar verhuisde FLUOR naar een nieuw pand in het gebied van de voormalige Prodentfabriek. Dit gebied wordt ook wel De Nieuwe Stad genoemd. Met deze verhuizing werd de capaciteit weer een stukje groter. Er passen nu rond de 600 feestgangers in.

In Fluor hebben al aardig wat bekende artiesten laten zien wat ze kunnen. Aan het einde van 2015 speelden er bijvoorbeeld Di-Rect en Causes en dit jaar kon je al genieten van Eefje de Visser en De Kraaien. Er staan ook nog een aantal topoptredens op de planning. Van Diggy Dex is er in oktober zijn album releaseshow en in dezelfde maand zal Douwe Bob zijn in mei uitgekomen plaat laten horen.

Het feestje: SKIP&DIE Soundsystem

SKIP&DIE staat 3 juni in Fluor. Deze band staat bekend om hun vlammende live-shows en treden dit jaar ook op als soundsystem. Onder leiding van de Zuid-Afrikaanse zangeres Cata.Pirata maakte SKIP&DIE twee albums. Riots In The Jungle en Cosmic Serpents zitten vol met lekkere elektronische sounds en tropische ritmes. In juni zijn ze te zien op Pinkpop, Best Kept Secret Festival en Down The Rabbit Hole. Maar eerst laten ze iedereen in Amersfoort zweten aanstaande vrijdag. En wat leuk is: het is gratis! Check hier het evenement.

De platenzaak: Velvet Music

Velvet Music in de binnenstad van Amersfoort is één van de weinige platenzaken in de stad. Vroeger heette de zaak ‘de Nootzaak’, maar tegenwoordig is het onderdeel van de keten VelvetMusic. Zij hebben elf vestigingen in ons land. Naar eigen zeggen is deze speciaalzaak voor de échte muziekliefhebber. De platenzaken door Nederland heen die nu samen VelvetMusic vormen, hebben vooral gekozen om samen te werken wegens de inkoop. Verder heeft elke zaak zijn eigen identiteit.

De platenzaak in Amersfoort houdt al een paar keer achter elkaar elk jaar een Record Store Day op het pleintje voor de zaak. Naast dat je in de winkel de hele dag door mooie cd’s en lp’s kunt scoren, kun je ook genieten van verschillende optredens. Dit jaar in april kon je onder andere de Amersfoortse metalband Atilla horen spelen en de dag werd afgesloten met HATY HATY, het nieuwe project van Blaudzun en David Douglas.