4 x Muziek in Nijmegen

nimma

“Nijmegen, stad aan de Waal, rijk aan zoveel pracht en praal”, zong Fred G. Hendriks ooit. Nijmegen kent een mooie binnenstad met gezellige terrasjes en interessante winkeltjes, een fantastisch uitzicht op de Waal en een ruim aanbod wat betreft uitgaansgelegenheden. Het is echter niet alleen deze pracht en praal die mensen naar de studentenstad lokt, want qua muzikale activiteiten mag Nijmegen er ook wezen. Daarom zet Nieuweplaat voor jou op een rij wat je absoluut niet mag missen als je een muzikale trip naar de Keizerstad maakt.

De artiest:
De Staat
Een artiest waar Nijmegen zeer trots op mag zijn, is zonder twijfel rockband De Staat. Onlangs bracht de vijfkoppige formatie (onder leiding van leadzanger Torre Florim) het vierde album O uit, dat door vele muziekkenners geprezen werd. Volgens onze eigen recensent zou O wel eens voor een doorbraak bij het grote publiek kunnen zorgen. Daarnaast is de band genomineerd voor een Edison voor Beste Video bij het nummer Witch Doctor. Mocht je nu denken ‘Wat tof, ik wil ze zien!’, dan zul je moeten wachten tot het festivalseizoen van start gaat. Hun Nederlandse clubtour is namelijk compleet uitverkocht. Dat maakt misschien ook duidelijk dat ze niet alleen in hun eigen stad erg geliefd zijn…

Het podium:
Doornroosje

doornroosje
De naam van poppodium Doornroosje is waarschijnlijk bij velen wel bekend. Veel bands die hier werden geprogrammeerd, zijn later (inter)nationaal doorgebroken. Editors, Mumford & Sons en Red Hot Chili Peppers – om maar even wat namen te noemen – lieten voorheen al hun muziek klinken op het Nijmeegse podium. Doornroosje kent dus een lange geschiedenis. Ruim 40 jaar lang was het poppodium gevestigd in een leegstaand schoolgebouw, maar sinds oktober 2014 staat het nieuwe Doornroosje pal naast het centraal station. Een ontzettend moderne locatie waar naast concerten ook andere muzikale festiviteiten georganiseerd worden. Zo brengen vele Nijmeegse studenten hier de nacht door op welbekende technofeestjes als Subcultuur en Pleinvrees. Al met al een prima verandering voor dit poppodium.

Het feestje:
Vierdaagsefeesten
Als je hier nog nooit van gehoord hebt, heb je waarschijnlijk onder een steen geleefd. Het fenomeen Vierdaagsefeesten (ook bekend als Zomerfeesten) is hét meest bezochte evenement van Nijmegen. Afgelopen jaar traden er binnen zeven dagen 2750 artiesten op, verspreid over 37 podia in de hele stad, en werd er een recordaantal bezoekers bereikt (anderhalf miljoen). Over je entreekaartje hoef je je niet druk te maken: het evenement is namelijk gratis te bezoeken. Dus houd je van een week lang feesten, dag en nacht nieuwe muziek ontdekken en vooral heel veel bier drinken, dan zijn de Vierdaagsefeesten toch wel echt een bucketlist dingetje! In juli 2016 zal de 46e editie van het evenement plaatsvinden.

De platenzaak:
Make My Day concept store

IMG_0654
Concept stores zijn upcoming. Korte uitleg: in dit soort winkels worden veel verschillende, vaak onbekende merken aangeboden, die je niet zo snel in mainstream winkels vindt. Daarnaast kunnen ondernemers vaak ook een stukje van de winkel huren om hier producten te verkopen. Make My Day Nijmegen is zo’n winkel. Zij verkopen alles (!) wat er in de winkel te vinden is en bieden services als een haarsalon, koffiebar en yogalessen aan. Wat de muziek hier dan mee te maken heeft: in deze concept store krijg je ook vinylplaten (uitgezocht door manager Jan), platenspelers van Crosley en koptelefoons van Marshall. Make My Day probeert altijd bijzondere en unieke platen te verkopen, of ze nou nieuw of vintage zijn. De keuze is helaas niet reuze, maar het assortiment wisselt vaak. De concept store is in ieder geval een bezoekje waard om te kijken of jouw favorieten ertussen zitten.

Interesse gekregen in het bezoeken van de Gelderse stad Nijmegen? Kom vooral eens langs! Er leiden vele wegen naar het Keizer Karelplein.