4x muziek in Haarlem

Haarlem

Je zou het soms haast vergeten, maar Haarlem is de hoofdstad van Noord-Holland. Met de Grote Markt, waarop anderhalf jaar geleden Serious Request plaatsvond, bevindt zich een bruisend plein in het midden van de stad, met daarom heen tal van eigenzinnige straatjes en tentjes. Ook op het gebied van muziek valt er genoeg te beleven in Haarlem. Wat? Dat zet Nieuweplaat.nl voor je op een rijtje.

De artiest: Sue the Night

In Haarlem kun je tegenwoordig bijna niet meer om Sue the Night heen. De singer-songwriter, met als eigen naam Suus de Groot, en haar band zullen over een aantal jaar misschien wel terugblikken op hun carrière, terwijl ze zeggen dat 2016 hét jaar van de echte doorbraak was. De Haarlemmers scoorden immers een Megahit op 3FM met The World Below en ook de bijbehorende videoclip maakte veel indruk. De track was het snelle vervolg op het album Mosaic, dat in 2015 verscheen. Volgend jaar wordt de tweede langspeler verwacht.

Door de toevoeging van bandleden is Sue the Night wel een gegroeid tot meer dan alleen een singer-songwriter. Ze produceren met zijn vijven het geluid van een volwaardige indiegroep, waarmee ze live hoge ogen gooien. Solo kan De Groot er trouwens ook wat van. Niet voor niets schopte ze het in de 2011 al tot de finale van de Grote Prijs van Nederland. Toch lijkt ze met band en al meer haar roeping te hebben gevonden.

Vorig jaar werd Sue the Night nog geïnterviewd door Nieuweplaat.nl. Check het interview hier!

Het podium: Patronaat

Patronaat (1984) zit stiekem door de hele stad. Soms presenteren ze een act in bijvoorbeeld Philharmonie –  gelegen aan de Grote Markt – of Caprera – het openlucht theater in Bloemendaal. De echte thuishaven ligt net buiten het centrum van Haarlem. Naast het café, waar soms artiesten staan die ontzettend lekker klinken, maar zo onbekend zijn dat hun families niet eens weten dat ze muziek maken, is er ook nog het normale poppodium.

De artiesten die er komen zijn zeker niet klein van naam. Dit jaar mogen ze in ieder geval nog Patti Smith, The Tallest Man On Earth en Edward Sharpe & the Magnetic Zeros verwelkomen en in het verleden stonden onder andere Solomon Burke, Marillion en Herman Brood er op de Haarlemse planken. Patronaat is op jaarbasis goed voor zo’n 140.000 bezoekers. In 2014 werd de concertzaal nog bekroond met het IJzeren Podiumdier voor beste poppodium van Nederland.

Haarlem

Het feestje: Luilak Rave

Vandaag (5 mei) wordt de stad natuurlijk gekleurd door het Bevrijdingsfestival, maar ook later deze maand is er nog zat te doen in Haarlem. Bijvoorbeeld via Luilak Rave. Het feestje vindt vrijdag 13 mei plaats in de Lichtfabriek, een plaats waar je overdags kunt trouwen, maar waar ’s nachts de voetjes van de vloer gaan. Toch heeft deze Luilak Rave ook iets klassieks, gelet op de typische Rave Classiscs die zijn aangekondigd. Kaartjes voor de Luilak Rave zijn twintig euro per stuk en vind je hier. In de line-up staan onder andere Gizmo en Voodoo Child.

De platenzaak: North End

49 jaar oud is de Haarlemse platenzaak North End dit jaar. Toch gaat de winkel behoorlijk met zijn tijd mee. Niet alleen hebben ze de gebruikelijke webshop, op hun site kun je zelfs een virtuele tour door de winkel maken. Met Google Streetview loop je namelijk gewoon bij North End naar binnen. Op deze manier kan je toch door de platen snuffelen, zonder af te hoeven reizen naar de vestiging. Wanneer je op de online wijze niks kan vinden, staan ze voor je klaar in een livechat. Afgelopen Records Store Day deed North End ook fanatiek mee, zo stonden onder andere HATY HATY, Bells of Youth en Bombay in de zaak en werd er een popquiz gehouden. De prijzen van de platen lopen zeer uiteen, afhankelijk van wat voor versie je koopt met welke extra’s, maar in het algemeen ben je voor een mooie vinyl 20 tot 25 euro kwijt.