Deze 13 albums mag jij in de winter van 2022 niet missen

December is traditioneel de maand van favorietenlijstjes en terugblikken op het afgelopen jaar. Maar bij Nieuweplaat kijken we ook graag vooruit. De astronomische winter is begonnen en het belooft een hartverwarmend muziekseizoen te worden. Onze redactie blikt vast vooruit op de belangrijkste releases die de komende maanden zullen verschijnen. Dit zijn de dertien albums die jij in de winter van 2022 absoluut niet mag missen.

Bonobo – Fragments
Releasedatum: 14 januari

Bonobo heeft de smaak flink te pakken. Welke single het alter ego van Simon Green in 2021 ook vrijgaf, ze waren stuk voor stuk van bijzonder hoog niveau. Zeker de samenwerking met Jordan Rakei in de sfeervolle downtempo single Shadows liet velen watertanden. Op de andere singles waren al samenwerkingen met Jamila Woods en O’Flynn te horen. Bonobo sorteert hiermee voor op een afwisselende verzameling elektronica. De Brit gaat met Fragments op voor zijn zevende studioalbum en het zou zomaar eens zijn meest succesvolle plaat tot nu toe kunnen worden. (Ivo Terpstra)

 Blaudzun – Lonely City Exit Wounds
Releasedatum: 21 januari

Het is niet zo dat Lonely City Exit Wounds nog vol verrassingen zal zitten. Blaudzun kondigde het album niet alleen afgelopen zomer al aan, hij dropte onlangs ook een preview door middel van een gelijknamige ep, waarop al vijf van de twaalf nummers te beluisteren zijn. Dat geeft al een aardig inkijkje in de plaat van een van de meest begenadigde songwriters van Nederland. Ook trad Blaudzun met de single Closer op tijdens het Olympische Spelen-programma van de NOS. Dat lijkt alweer een eeuwigheid geleden. Oftewel: naar de release is uitvoerig toegewerkt. Nu is het aan Blaudzun om te leveren. (Kasper Hermans)

 Years & Years – Night Call
Releasedatum: 21 januari

En toen was er nog maar één. In 2010 begon Years & Years nog als vijftal, in 2013 ging het verder als trio en nu staat Olly Alexander er alleen voor. Emre Türkmen besloot zich te focussen op het schrijven en produceren van muziek en Mikey Goldsworthy zal alleen tijdens liveoptredens nog bij Years & Years betrokken zijn. Night Call wordt daarmee het eerste album voor Years & Years als soloproject van Alexander. Dankzij de dampende single Starstruck was al snel duidelijk dat de Brit het ook prima alleen af kan. En helemaal alleen is Alexander ook weer niet, want voor Sweet Talker meldde Galantis zich voor een samenwerking. Het belooft meer dan interessant te worden wat Night Call nog meer in petto heeft. (Ivo Terpstra)

 The Slow Show – Still Life
Releasedatum: 4 februari

Als je een extreem karakteristieke sound hebt, kun je dan op je vierde studioalbum nog verrassen? In het geval van The Slow Show en het aankomende album Still Life lijkt het antwoord ‘ja’ te zijn. De grootmeesters van de verstillende muziek weten de grenzen van hun rustige sound steeds verder op te rekken. Bijvoorbeeld met de gesproken coupletten in de single Weightless, waardoor er toch weer iets unieks ontstaat. Andere singles Blinking en Anybody Else Inside lieten een meer vertrouwde, maar toch gewoon weer bijzonder mooie sound horen. Met Still Life gaat The Slow Show de donkere wintermaanden van een sfeervolle soundtrack voorzien. (Ivo Terpstra)

 Korn – Requiem
Releasedatum: 4 februari

Een requiem is een katholieke mis, die wordt opgedragen aan een overleden iemand. Daar kan je nog alle kanten mee uit: een donker vooruitzicht, pure droefenis of een glimlach met een traan. Dat Korn met Requiem in ieder geval flink in de rouwverwerking zit, werd al duidelijk met de eerste single Start The Healing. Gelet op de overige titels op de tracklist is het echt een thematisch album geworden. Een lang eerbetoon is het overigens niet. Requiem kent slechts negen tracks met een speelduur van iets meer dan een halfuur. Maar als de kwaliteit van deze songs goed is, zal niemand daarover klagen. (Kasper Hermans)

 Big Thief – Dragon New Warm Mountain I Believe in You
Releasedatum: 11 februari

Weinig artiesten hebben zo’n groot verschil tussen hun albumsound en hun livesound als Big Thief. Waar albums van de band vaak lieflijke folkrock laten horen, kent de intensiteit van Big Thief tijdens liveoptredens geen grenzen. Het vijfde studioalbum van de Amerikanen – de opvolger van het geweldige Two Hands – heeft de pakkende naam Dragon New Warm Mountain I Believe In You. Big Thief is niet alleen scheutig qua albumtitel, ook de singles waren niet aan te slepen. Met Little Things, Sparrow, Certainty, Time Escaping, No Reason en Spud Infinity is veel van het nieuwe album al te beluisteren. Het zestal singles kent veel kwaliteit en dus kan Dragon New Warm Mountain I Believe In You gewoon weer een topplaat worden. (Ivo Terpstra)

 Beach House – Once Twice Melody
Releasedatum: 18 februari

Beach House bedacht een unieke aanloop richting het nieuwe album Once Twice Melody. De zestien tracks worden in vier hoofdstukken aan de luisteraars uitgeserveerd. Het eerste hoofdstuk viel vooral op door de spectaculaire titeltrack, het tweede hoofdstuk liet horen hoe divers Beach House haar dreampop weet in te kleuren. En zo voedt het eerste achttal tracks een enorme behoefte om verder te bladeren naar het volgende gedeelte. Once Twice Melody is het eerste Beach House-album dat volledig door Victoria Legrand en Alex Scally zelf is geproduceerd. Het duo heeft daarmee de volledige controle over het achtste studioalbum en dat is Beach House met al die ervaring wel toevertrouwd. (Ivo Terpstra)

 Gang Of Youths – Angel In Realtime
Releasedatum: 25 februari

Het Australische antwoord op The National heet Gang Of Youths. In 2017 lieten de indierockers hun klasse al horen met het prachtige Fears And Trembling. Een sterke plaat, gedragen door de stem van David Le’aupepe en doorspekt met vooral fraaie strijkers. Nu moeten ze dat zien te evenaren met het album Angel In Realtime. De singles die Gang Of Youths heeft gedropt, verraden een kleine stijlbreuk, maar smaken vooral naar meer. Met de single the angel of 8th ave lijken ze er zelfs in te zijn geslaagd om een eerste hitje te scoren in Nederland. Tend The Garden en The Man Himself mogen er daarnaast ook meer dan wezen. (Kasper Hermans)

 Tears For Fears – The Tipping Point
Releasedatum: 25 februari

In de voorbije 26 jaar heeft Tears For Fears slechts één album uitgebracht, want Everybody Loves A Happy Ending stamt alweer uit 2010. Steeds wanneer de band helemaal in de vergetelheid dreigt te raken, schreeuwt het weer om aandacht met nieuwe muziek. In dit geval het album The Tipping Point, waarvan in oktober de titeltrack alvast het levenslicht zag. Tears For Fears was daarmee verantwoordelijk voor een van de vele comebacks die 2021 rijk was. Maar is het alleen een aha-erlebnis die het Britse duo creëert of is het daadwerkelijk het omslagpunt op weg naar een nieuw Tears For Fears-tijdperk? (Kasper Hermans)

 


 

Sevdaliza – Raving Dahlia (ep)
Releasedatum: 25 februari

Terwijl wij het in Nederland zelf nog steeds niet in de gaten lijken te hebben, verovert zangeres Sevda Alizadeh met haar project Sevdaliza al jaren harten over de hele wereld. Haar laatst verschenen korte film Homunculus is daar opnieuw het bewijs van: de reacties op de kunstzinnige videoclip bij een remix van het van haar tweede album Shabrang afkomstige nummer Oh My God zijn lovend.  Op 25 februari brengt Sevdaliza haar nieuwe ep Raving Dahlia uit. De hoes, met een flink bewerkte Sevdaliza, lijkt commentaar op de onrealistische schoonheidsidealen die onze maatschappij oplegt. Op Raving Dahlia staat naast de Sleepnet Remix van Oh My God onder andere de single The Great Hope Design. (David Rooker)

 Stromae – Multitude
Releasedatum: 4 maart

Het is alweer bijna tien jaar geleden dat Stromae de hitlijsten in zijn greep had met tracks als Papaoutai, Formidable en Tous Les Mêmes. Nu keert hij eindelijk terug. Er lijkt in elk geval geen reden voor de Belg om bang te zijn dat fans niet op deze terugkeer zitten te wachten. Zo verkocht hij binnen no time alle kaartjes voor zijn aankomende tour uit. Niet gek, want met zijn single Santé heeft Stromae wederom goud in handen. Wanneer hij deze lijn weet door te trekken op het aankomende Multitude, dingt hij hoogstwaarschijnlijk mee voor de titel ‘Album van het Jaar’. (Guillaume Dijkhuizen)

 Charli XCX – Crash
Releasedatum: 18 maart

Charli XCX is al jaren dé zangeres die met haar avant-gardistische popmuziek de toon zet binnen het genre. Toch leek het grote publiek nooit helemaal klaar te zijn voor de Britse. Vooral op haar laatste twee albums Charli en How I’m Feeling Now kiest de zangeres soms voor een wel erg extreme kijk op popmuziek. Op haar vijfde album Crash lijkt ze een toontje lager te gaan zingen. Singles als Good Ones en New Shapes zijn catchy en echte oorwurmen. Deze nieuwe aanpak zal van Charli XCX de popster moeten maken die ze met haar bestaande oeuvre allang zou moeten zijn. (Guillaume Dijkhuizen)


 

Rolf Sanchez – N.n.b.
Releasedatum: 18 maart

Dankzij Beste Zangers brak Rolf Sanchez in 2020 definitief door in Nederland. Zijn single Más Más Más kwam op #1, werd zeventien miljoen keer gestreamd en ontving de platina status. De goedlachse zanger brengt (na meerdere single-releases, waaronder Ven Ven en recentelijk nog het nummer Te Amaré) in maart eindelijk zijn langverwachte debuutalbum uit. Hiervoor werkt hij samen met onder anderen Kris Kross Amsterdam, Nicky Romero, Kraantje Pappie, Tabitha en John Ewbank. ‘Het mooie van dit album is de diversiteit die ik kan laten horen. Hoewel mijn muziek vaak vrolijk van karakter is, gaat mijn album niet alleen maar over rozengeur en maneschijn. Ik kan niet wachten om mensen te verrassen met andere dingen dan ze tot nu toe van mij hebben gehoord’, aldus Sanchez. (Stef Ketelaar)

 

N.B. Bij Nieuweplaat hebben we het de voorbije periode vaak genoeg gemerkt: tijdens de coronapandemie is geen releasedatum een zekerheidje. De genoemde verschijningsdata zijn op dit moment aan de orde, maar kunnen t.z.t. nog wijzigen.