Festival warming-up: Pinkpop

Aankomend weekend is het weer tijd om af te reizen naar het zuiden des lands. Het Limburgse Landgraaf maakt zich op voor de 47e editie van Pinkpop! Ook dit jaar valt het Pinkpopweekend niet tijdens Pinksteren, maar dat mag de pret absoluut niet drukken. Nieuweplaat zet speciaal voor jou op een rijtje wat je écht niet mag missen op dit roze festival.

1. James Bay
Singer-songwriter James Bay begon in 2014 met het veroveren van de wereld toen hij zijn single Hold Back The River uitbracht. Sindsdien is het alleen maar bergopwaarts gegaan voor de Britse zanger, die je kunt herkennen aan zijn lange lokken. Afgelopen jaar bracht hij zijn debuutalbum Chaos and The Calm uit, waar naast Hold Back The River ook de singles Best Fake Smile en If You Ever Want To Be In Love op te vinden zijn. Wil je weten wat deze man allemaal met zijn gitaar kan? Ga dan op vrijdagavond zeker even langs de Mainstage.

2. Tom Odell
Over singer-songwriters gesproken: Tom Odell hoort ook bij deze categorie. In 2012 werd hij bekend dankzij de hit Another Love, welke hij in 2013 ook al ten gehore bracht op Pinkpop. De daarop volgende jaren kwam er weinig nieuws van deze Britse zanger, maar sinds dit jaar is hij weer helemaal terug. In april verraste hij iedereen met de eerste single van zijn gelijknamige tweede album (release 10 juni): Wrong Crowd. Hierna bracht hij achtereenvolgens Magnetised, Constellations, Somehow en Here I Am uit. Mocht je willen weten wat Odell nog meer in huis heeft, dan moet je op zondagavond naar de Brand Bier Stage om zijn talent te aanschouwen.

3. Red Hot Chili Peppers
Onlangs bracht RHCP twee nieuwe singles uit: Dark Necessities en The Getaway. Daarnaast lieten ze weten dat hun laatste album I’m With You een opvolger zou krijgen op 17 juni. Die nieuwe plaat gaat The Getaway heten. Een betere Pinkpop headliner hadden we niet kunnen wensen. Je ziet ze vrijdagavond op de Mainstage.

4. Kygo
De Noorse hitmachine Kygo is door zijn tropical house beats de perfecte festival dj. I’m In Love, Raging, Fragile en Stay zijn een handjevol singles afkomstig van zijn debuutalbum Cloud Nine. Een dj op Pinkpop is (nog) niet vanzelfsprekend, maar Avicii liet vorig jaar al zien hoe goed die combinatie werkt. Mocht je je tijdens een eventuele regenbui alsnog in zomerse sferen willen wanen, ga dan op zondagavond naar de Mainstage.

5. Nothing But Thieves
Vorig jaar werd Nothing But Thieves met hun hit Trip Switch in één klap bekend. Niet veel later werden ze gevraagd als voorprogramma van Muse en dit jaar staan ze op Pinkpop. Zo snel kan het dus gaan. Hun debuutalbum Nothing But Thieves kent naast Trip Switch nog enkele hits als If I Get High en Ban All The Music. Op zaterdagavond kun je deze band zien op de Brand Bier Stage.

6. Major Lazer
Wat moet Jan Smeets trots zijn op het feit dat hij deze act heeft binnengehaald voor deze editie, want dit moet toch wel dé act van dit moment zijn. Major Lazer kende vorig jaar heel wat succes met de megahit Lean On. Begin dit jaar breidden ze dat succes uit met het nummer Light It Up. Het album Peace Is The Mission (met ook o.a. Be Together) is zeker de moeite waard om van voor naar achter en weer terug te luisteren. Wil je dit feestje live meemaken? Ga dan op vrijdagavond langs de 3FM Stage.

7. Years & Years
Het Britse electronic trio Years & Years zette zichzelf op de kaart met de hit King, die vorig jaar de hitlijsten bestormde. Hierop volgde het album Communion, met naast King ook de hits Shine en Desire. In 2015 stonden ze al op het podium van Lowlands en dit jaar gaan ze Pinkpop onveilig maken. Ben je benieuwd hoe deze nieuwkomers het live doen? Op vrijdagavond staan ze op de 3FM Stage.

8. Lianne La Havas
Tussen al dat mannelijk geweld is er ook plaatsgemaakt voor Lianne La Havas. De Britse begon als achtergrondzangeres bij Paloma Faith, maar wist zich in 2012 met haar debuutalbum Is Your Love Big Enough? zelf in de kijkers te spelen. De soulzangeres bracht afgelopen jaar haar tweede album Blood uit en een videoclip voor het nummer Green & Gold volgde. La Havas is op zaterdagavond te bewonderen op de Mainstage.

9. Matt Simons
Matt Simons is de man achter de hit Catch & Release, het vrolijke zomernummer dat al een tijdje in de hitlijsten staat. Samen met Marco Borsato bracht hij in februari de Nederlands-/Engelstalige ballad Breng Me Naar Het Water uit. Beide nummers laten de potentie van Simons zien, want het zijn twee totaal verschillende liedjes. Bijzijn is meemaken op zaterdagavond bij de Brand Bier Stage.

10. Lukas Graham
De Deense band Lukas Graham wist niet wat hen overkwam toen bleek dat hun nummer 7 Years het internationaal zo goed deed. Hun muziek is een mix van pop en hiphop met een vleugje soul hier en daar. Ze brachten dit jaar hun debuutalbum Lukas Graham uit, waar ook de single You’re Not There op te horen is. Of de Deense hit live ook zo’n succes is, kun je vrijdagavond bij de Brand Bier Stage ontdekken.

Kom alvast in de stemming met onze Pinkpop afspeellijst:

Pinkpop vindt plaats op 10, 11 en 12 juni in Landgraaf. Tickets zijn hier verkrijgbaar.