In Memoriam – David Crosby (1941-2023)

De man die aan de wieg stond van het definiëren van het geluid van de jaren zestig, een van de oprichters van zowel The Byrds als Crosby, Stills, Nash & Young, is donderdag op 81-jarige leeftijd overleden. David Crosby: activist, innovator, maar vooral geliefd zanger en muzikant.

Crosby begon zijn muzikale carrière in de jaren 60 als een van de oprichters van The Byrds. Nog steeds wordt The Byrds beschouwd als een van de meest invloedrijke folkrock bands allertijden met hits als het door Bob Dylan geschreven Mr. Tambourine Man en Turn! Turn! Turn!; een door Pete Seeger op muziek gezette tekst uit de Bijbel (boek Prediker). The Byrds bepaalde met hun innovatieve gebruik van elektrische gitaren en harmonieën de muziekstijl van de jaren zestig.

Nadat door onderlinge twisten in 1967 het doek viel voor The Byrds, richtte hij Crosby, Stills & Nash op. Samen met Stephen Stills, Graham Nash en iets later Neil Young, creëerde Crosby een aantal van de meest iconische en beklijvende liedjes uit die tijd, waaronder Suite: Judy Blue Eyes, Teach Your Children en Our House. De vocale kracht van de vier was – en is misschien nog steeds wel – ongeëvenaard. Maar genialiteit heeft vaak een rafelrand. Hun betoverende vocale harmonieën waren even groot als hun tumultueuze interpersoonlijke relaties en tegenstrijdige politieke activisme, zoals hun rol in de anti-oorlogsbeweging van de jaren zestig en zeventig. Hun interne conflicten wonnen het uiteindelijk van hun muzikale kwaliteiten en zo viel Crosby, Stills, Nash & Young in 1974 uit elkaar.

Crosby bracht daarna verschillende solo-albums waaruit, waaronder Croz in 2014 dat een bijzondere geschiedenis kent. In 1962 werd James Raymond geboren, zoon van David Crosby. Omdat Crosby de jongen niet kon verzorgen, werd James ter adoptie afgestaan en werd het contact verbroken. In de jaren negentig startte Crosby een zoektocht naar zijn zoon en vond hem uiteindelijk via een privé-detective. James Raymond bleek zich te hebben ontwikkeld tot een succesvolle muzikant en producer. De band tussen de twee bleek zo sterk dat ze besloten om te gaan samenwonen. Hun gezamenlijke liefde voor de muziek zorgde ervoor dat ze in 2014 samen het album Croz opnamen.

Na een rijk leven waarin de liefde voor muziek centraal stond, maar waar drank en drugs nooit ver weg waren, overleed David Crosby op 19 januari. Van voorvechter van milieubescherming en sociale rechtvaardigheid, inspiratiebron van meerdere generaties muzikanten tot plaveier van nieuwe wegen in de popmuziek. Crosby was en kon het allemaal, waardoor velen vandaag de dag kunnen zeggen: ‘Now everything is easy ‘cause of you.

Credit: Christopher Michel