The Afterpartees: ‘Medelijden met Wonderwall’

Teun Winkelmolen, Sjors Driessen, Jens van den Munckhof en de broers Bas en Niek Nellen – beter bekend als The Afterpartees – worden door de Nederlandse kenners geschaard in het rijtje van de grootste vaderlandse muziektalenten. De garagerockband oogst lof vanwege hun tomeloze enthousiasme en een goede live-performance. Na een jaar vol optredens komt de groep uit Horst nu met zijn eerste plaat: Glitter Lizard. “Wie goed heeft opgelet kent alle liedjes al.”
 ..
Ze bevolkten al de podia van grote festivals als Noorderslag, Pinkpop en Best Kept Secret, maar het eerste album van The Afterpartees verschijnt deze week pas. Een niet alledaagse situatie, beseft zanger Niek Nellen zich. “Maar het was toch vooral tof om daar al te staan. Of het bij Pinkpop nog mee heeft geholpen dat we uit die regio kwamen? Geen idee. Het was in ieder geval niet zo dat we de programmeurs door en door kenden en ons zo naar binnen hebben geluld. Bovendien kregen we na afloop oprechte complimenten over onze show.”
.
Die optredens vormden de grote blauwdruk voor hun plaat Glitter Lizard. “Er staan op het album maar twee of drie nieuwe nummers en mensen die goed hebben opgelet tijdens de laatste concerten kennen zelfs die liedjes al. Verder lijkt het heel veel op elkaar. We hebben ook zoveel mogelijk tegelijk de instrumenten opgenomen om de energie van een optreden mee te nemen op het album. We hadden vaak maar twee of drie opnames nodig voor een nummer. Daarnaast hebben we hier en daar wat kleine koordjes en orgeltjes toegevoegd om het wat interessanter te maken. Want op plaat kijk je toch iets anders tegen nummers aan dan wanneer iets live gespeeld wordt, dan is het snel iets saaier.”
.
Wie naar de tracklist van Glitter Lizard kijkt, zal opvallen dat er twee songs op staan die Wonderwall heten. Het eerste deel heet Floating, het tweede deel Drowning. Is daar een link met het overbekende nummer van Oasis? Jazeker. Het duo liedjes is een wat sarcastische knipoog naar Wonderwall. Niek heeft zelf een hele uitgesproken mening over de kampvuurklassieker. “Ik heb geen afkeer voor het nummer, maar het is ongelooflijk uitgekauwd. Vooral dat er jongens zijn die dat nummer elke keer op het strand met gitaar spelen voor een groepje meisjes. Het is verschrikkelijk. Je kan eigenlijk zeggen dat ik vooral medelijden met het nummer hebt, zoals dat gebruikt en misbruikt wordt. Maar als een lied van ons ooit zo grijsgedraaid wordt, dan is dat stiekem alleen maar mooi, want dat betekent dat het een grote hit en superpopulair is geworden.”
.
Voorlopig hebben The Afterpartees nog niet zo’n klapper op hun conto staan. Ook hun kerstsingle Oh Santa schopte het niet tot de bovenste regionen van de hitlijsten. Het vijftal slaagde er dit najaar in om een aanstekelijke plaat af te leveren met een aantal duidelijke kerstelementen, zoals de nodige jingle bells. Toch is het een typische plaat voor The Afterpartees en daarmee komt er voor Niek een kleine droom uit. “Ik hou van kerstplaten en ik denk niet dat het riskant is om zoiets maken als beginnende band”, zo onthult de frontman, die samen met de zangeres Clean Pete nóg een kerstplaat inzong. Al is Make It ’till Christmas wel een echte ballad. “Ik luister dan ook best veel kerstmuziek. Ik vind dat altijd wel sfeervol. Van het grappigere Ik Ben Een Kerstbal, tot het wat triestere Lonely This Christmas, eigenlijk vormt dat een perfecte combinatie.”
Het Sesamstraatliedje Ik Ben Een Kerstbal is niet de enige opmerkelijke voorkeur van Niek. Zo zou hij met The Afterpartees ook graag de afterparty van Frans Bauer opvullen. “Die is altijd vrolijk. Dat is echt een van de mooiste mensen van Nederland. Na een optreden van ons zou ik de Mind Rays wel op het podium willen zien. Misschien dat we met hen een deal moeten maken. Zij verzorgen bij ons in Nederland de afterparty en wij bij hen in België.”
Lees hier de recensie van Glitter Lizard