Deze 14 albums mag jij in de lente van 2024 niet missen

In de lente van 2024 zullen nogal wat geweldige albums verschijnen. Ideaal als energizer bij je voorjaarschoonmaak, ideaal als soundtrack bij de eerste lentekriebels of gewoon ideaal als achtergrondmuziek bij het witbier in het voorjaarszonnetje. De redactie van Nieuweplaat blikt vooruit op veertien albums die deze lente kleur zullen geven.

 

SiR HeavySiR – Heavy
Releasedatum: 23 maart

Met maar liefst zestien stevige tracks, verrijkt met diverse gastartiesten, brengt SiR emotioneel geladen klanken en meeslepende melodieën naar voren in zijn komende album Heavy. Met een verfijnde mix van r&b en soul, verkent hij thema’s van liefde, verlies en persoonlijke groei. Het album belooft een meeslepende luisterervaring te worden, gevuld met SiR’s kenmerkende vocale finesse en doordringende teksten. Wat dit album nu al opvallend maakt, is de veelzijdige artistieke visie van SiR. Hij lijkt moeiteloos te balanceren tussen intieme ballades en levendige, groovy en rythmisch opzwepende nummers. Samenwerkingen met onder meer Ty Dolla $ign, Anderson.Paak en Isaiah Rashad onderstrepen, door de diversiteit in stijlen en genres, de veelzijdigheid van SiR’s artistieke visie. (N’kia Landburg)

 


Beyoncé – Renaissance Act II: Cowboy Carter
Releasedatum: 29 maart

Met het gloednieuwe album Renaissance Act II: Cowboy Carter op komst, staat Beyoncé klaar om op 29 maart 2024 een muzikale knaller te leveren en haar fans te verrassen met een muziekstijl die de zangeres nog niet eerder heeft omarmd: country. Het album verkent thema’s van zelfontdekking en empowerment, terwijl Beyoncé moeiteloos verschillende genres omarmt en samensmelt tot een samenhangend geheel. De eerste aankondiging van dit album laat zien dat de wereldster zich ook op visueel vlak wederom weet te onderscheiden. Renaissance Act II: Cowboy Carter belooft een album te worden zoals alleen Beyoncé kan bieden. Dat belooft zonder twijfel een hoogtepunt in Beyoncé’s carrière te worden en een onvergetelijke toevoeging aan haar indrukwekkende discografie. (N’kia Landburg)

 Khruangbin A La SalaKhruangbin – A LA SALA
Releasedatum: 5 april

Op 5 april zal A LA SALA verschijnen, het vijfde studio album van ‘one-of-a-kind’ formatie Khruangbin, de band gespecialiseerd in verslavende groovy gitaarmuziek. We werden reeds verblijd met de zomerse klanken van A Love International en Pon Pón. De Texaanse band met die moeilijke naam, bestaande uit Laura Lee Ochoa, Mark Speer en DJ Johnson, heeft een grote fanbase in Nederland vanwege zijn aanstekelijke mix van soul en licht-psychedelische rock. Het verhaal gaat dat de band achteraf liever een makkelijkere naam had gekozen, maar waren ze dan ook zo populair geworden? We zullen het niet weten. Wél zijn we er vrij zeker van dat A LA SALA weer door menig muziekliefhebber in het hart gesloten zal worden. (Jacques van der Himst)

 Ye & Ty Dollar $ign – Vultures 3
Releasedatum: 5 april

Ye (stiekem blijf je Kanye West zeggen) heeft zijn langverwachte, collaboratieve album Vultures al maandenlang geteased. Het samenwerkingsproject met zanger en producer Ty Dolla $ign kreeg na meerdere tegenslagen en wijzigingen in de releasedata, een nieuw uitrolplan dat het album verdeelt in drie delen. Nu de eerste twee delen ruimschoots beluisterd worden en singles als Carnival en Talking/Once Again hoog in de hitlijsten staan, is het op 5 april tijd voor de laatste release in de Vultures-trilogie. De opbouwende spanning en mysterieuze sfeer die om de eerste twee delen van het album hangen, voeden de verwachtingen voor wat komen gaat. Met eerdere wereldhits in gedachten, is de hoop hoog dat Vultures 3 een krachtig en grensverleggend album zal zijn dat de muzikale lat voor deze twee hiphop- en r&b-zwaargewichten opnieuw zal verleggen. (N’kia Landburg)

 Chef Special New Gold
Chef’Special – New Gold
Releasedatum: 12 april

Met de komst van de lente zouden we op papier de zon wat vaker moeten kunnen zien, maar de zonnestralen breken pas echt door met de aanstekelijke muziek van Chef’Special. De band rond Joshua Nolet heeft zich inmiddels opgewerkt tot misschien wel de beste liveband van Nederlandse bodem, maar ook op plaat straalt Chef’Special structureel kracht uit. De band belooft met New Gold ‘een verhaal te vertellen dat we heel graag met jullie willen delen.’ Wat dat verhaal precies inhoudt is nu nog mysterieus (op singles als Speed Of Light na), maar zal straks ongetwijfeld overweldigend zijn. Bijna geen band weet immers diepe gedachten te vertalen naar zulke optimistische muziek. (Ivo Terpstra)

 I'm Doing It Again Babygirl in red – I’m Doing It Again Baby!
Releasedatum: 12 april

Marie Ulven Ringheim zegt je waarschijnlijk niets, maar girl in red waarschijnlijk wel. In 2021 kwam haar eerste album If I Could Make It Go Quiet uit, Toen nog bij het relatief onbekende label AWAL, maar drie jaar later is alles anders want ze zit nu bij misschien wel het bekendste label dat er is: Columbia. Op dit label zal ze haar nieuwste album uitbrengen met de titel I’m Doing It Again Baby!. Van dit album zijn reeds de tracks Too Much en DOING IT AGAIN BABY verschenen. Veelbelovende tracks die echt alle kanten op gaan en smaken naar meer. En dat meer zal op 12 april in totaal tien tracks zijn. (Joost Landzaat)

 DOOL HermagorgonDool – The Shape Of Fluidity
Releasedatum: 17 april

Door een succesvolle carrière op televisie zou je bijna vergeten dat Raven van Dorst in de eerst plaats muziek maakt. Met diens band Dool staan alle seinen op groen voor een knaller van een album. In januari kwam de overdonderend goede single Hermagorgon op de markt. De track barstte van begin tot eind uit elkaar van de energie, met een lekker dreigende sfeer als fundament. De andere single Venus In Flames kwam wat langzaam op gang, maar mondde uiteindelijk ook weer uit in een krachtig nummer. Met The Shape Of Fluidity lijkt Dool zich naar de elite van het Nederlandse hardrockland te vormen. (Ivo Terpstra)

 Pearl Jam Dark MatterPearl Jam – Dark Matter
Releasedatum: 19 april

‘Dit is ons beste werk tot nu toe, het is zwaarder dan je zou verwachten en ik kan niet trotser zijn op de band’, aldus frontman Eddie Vedder in het persbericht waarin het twaalfde album Dark Matter werd aangekondigd. De eerste single van de plaat en tevens titeltrack Dark Matter tapt duidelijk uit een jarennegentigvat. Vuige, rauwe grunge in combinatie met de uit duizenden te herkennen stem van Vedder. Tot 19 april kunt u heerlijk grasduinen in het rijke oeuvre van Pearl Jam als opwarmer voor de release van Dark Matter. (Martijn Vermeulen)

 St. Vincent Born ScreamingSt. Vincent – All Born Screaming
Releasedatum: 26 april

Waar zal Anne Erin Clark ons deze keer op trakteren? Op 26 april gaan we erachter komen als de muzikant uit L.A. album nummer zeven van haar alter ego st. Vincent uit zal brengen, genaamd All Born Screaming. St. Vincent is al in vele gedaanten aan ons verschenen (wat niet zo gek is als David Bowie je grote inspiratiebron is geweest) en er heeft nog geen teleurstelling tussen gezeten. Single Broken Man vermengt elektropop met rock en industrial-invloeden en laat horen dat we niet hoeven te rekenen op de psychedelische soul van voorganger Daddy’s Home, hoe succesvol dat ook was. ‘Been there, done that’ lijkt het credo van St. Vincent. We wachten met smart af. (Jacques van der Himst)

 Iron Wine Light VerseIron & Wine – Light Verse
Releasedatum: 26 april

Jaren geleden was er een reclame op de Nederlandse televisie voor een biermerk dat de slogan ‘vakmanschap is meesterschap’ gebruikte. Als er één artiest is waar deze slogan muzikaal gezien op van toepassing is, dan is dat de Amerikaanse singer-songwriter Samuel Beam, beter bekend onder zijn artiestennaam Iron & Wine. Immer in zijn kenmerkende folkrock-stijl zal ook zijn zevende studioalbum met de titel Light Verse doordrenkt zijn van sfeervolle, bitterzoete melancholie. Het bewijs daarvoor kwam al met het verschijnen van de eerste singles van deze lp; een weemoedig en intiem duet met Fiona Apple en You Never Know. Vol verwachting is het aftellen tot Light Verse verschijnt op 26 april. (Martijn Vermeulen)

 Dua Lipa – Radical Optimism
Releasedatum: 3 mei

Met de aanstaande lancering van haar nieuwste werk, Radical Optimism, staat Dua Lipa op het punt haar fans te trakteren op een nieuw muzikaal cadeau. Het album werpt een frisse blik op thema’s als hoop en persoonlijke groei, terwijl Dua Lipa haar veelzijdigheid als artiest opnieuw tentoon zal spreiden. Na hitsingles als Houdini en Training Season, telt Radical Optimism nog negen aanvullende tracks. Het album is volgens de zangeres geïnspireerd door ‘de psychedelische stijl uit de jaren ‘70′, evenals door haar geboortestad: Londen. Dua Lipa hoopt daarmee ook de rauwheid, eerlijkheid, zelfverzekerdheid en vrijheid van Britpop uit de jaren negentig te kunnen meenemen op het album. (N’kia Landburg)

 


 

Rapsody CryRapsody – Please Don’t Cry
Releasedatum: 17 mei

Rapsody staat op het punt haar langverwachte terugkeer te maken met Please Don’t Cry, haar eerste album in vijf jaar. Please Don’t Cry dient als opvolger van Eve, dat in de zomer van 2019 uitkwam en een eerbetoon bracht aan Rapsody’s helden zoals Lauryn Hill, Nina Simone en Michelle Obama. Een krachtige boodschap van vrouwelijke kracht en inspiratie. Please Don’t Cry omvat maar liefst 22 tracks. Rapsody beschrijft het album als ‘een liefdesbrief naar haar weerspiegeling’ waarin thema’s als zelfontdekking en acceptatie naar voren zullen komen. Met samenwerkingen met iconen als Lil Wayne, Erykah Badu en Alex Isley, wordt luisteren naar het album een rijke en inspirerende ervaring, die het wachten zeker waard zal zijn. (N’kia Landburg)

 Lenny KravitzLenny Kravitz – Blue Electric Light
Releasedatum: 24 mei

Twee dagen na de release van zijn twaalfde studioalbum Blue Electric Light op 24 mei, mag de Amerikaanse singer-songwriter en rockartiest Lenny Kravitz zestig kaarsjes uitblazen. Dat de tijd geen vat op deze multi-instrumentalist lijkt te hebben, bleek toen in oktober vorig jaar de videoclip van de eerste single van deze nieuwe plaat verscheen. In de clip toont een naakte, funky en provocerend cannabis-rokende Kravitz zich jaloersmakend fitter en vitaler dan ooit tevoren. Of het hele album net zo funky en provocerend klinkt, blijft nog even de vraag. Maar het is een hoopvolle start! (Martijn Vermeulen)

 Meghan Trainor TimelessMeghan Trainor – Timeless
Releasedatum: 14 juni

Vlak voor de zomer verschijnt het nieuwe album van Meghan Trainor, genaamd Timeless. Op Instagram liet de popzangeres al weten dat het album ontzettend veel voor haar betekent. Het vierde studioalbum zal naar verwachting weer een plaat zijn met een tiental smetteloze popnummers. De eerste single Been Like This bevestigt deze verwachting in ieder geval wel. Ook zal de All About That Bass-zangeres deze herfst voor het eerst sinds zeven jaar weer aantreden met een gelijknamige tour door de Verenigde Staten. Op 14 juni weten we of dat met een geweldig album in de achterzak gaat gebeuren. (Donner Bakker)