In Memoriam: Margriet Eshuijs (1952-2022)

Margriet Eshuijs

Alsof we dit jaar nog niet genoeg zijn getart met het verlies van iconen uit de Nederlandse muziekgeschiedenis kwam op de valreep naar 2023 het trieste bericht binnen van het overlijden van zangeres Margriet Eshuijs. Daar word je dan wel weer even stil van.

Margriet Eshuijs was minstens zo muzikaal als een Henny Vrienten of een Jan Rot. Het was haar met de paplepel ingegeven Op driejarige leeftijd leerde ze al de accordeon spelen, rond haar negende bespeelde ze elektrische gitaar en verzorgde de toetsen in de bandjes The Marileens en Equipe Z. Ook viel ze toen al in als zangeres. Het zou een solide ondergrond worden voor haar imposante carrière.

Op haar twintigste werd, onder de supervisie van Hans Vermeulen, de band Lucifer opgericht. House For Sale in 1974 is direct één van de grootste hits uit haar carrière. Op het bijgaande album As We Are vind je schitterende composities als Love Is Blind en I Can See the Sun in Late December. Het album behaalde dan ook zeer terecht de gouden status.

Het vlammetje van Lucifer gaat uit als de band het financieel niet meer kan rondkrijgen. Het betekent het begin van de solocarrière van Eshuijs. Niet zonder succes want voor haar eerste album On The Move Again ontvangt ze een Edison en de Pall Mall Export Prijs. Met de Margriet Eshuijs Band brengt ze dan het album Right On Time uit. Precies op tijd, de single Black Pearl wordt gretig ontvangen en wordt haar tweede grote hit. Zowel album als single leveren haar wederom een Edison op.

Daarna kiest ze voor een leven meer op de achtergrond, maar wel in het teken van de muziek. Met veel liefde geeft ze les op het conservatorium in Alkmaar. Ook richt ze met haar partner Maarten Peters (Frank Boeijen Groep) de platenmaatschappij Bhive Records op. Met de band The Dream van Maarten Peters, staat ze evengoed nog regelmatig op het podium. Ook levert ze nog enkele albums af, al zijn die minder succesvol. Toch blijft ze nog regelmatig concerten geven en muziek maken, waaronder voor de Alpe d’Huzes-actie van KWF kankerbestrijding.

Eshuijs ontving naast diverse Edisons ook nog een Gouden Harp en werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Naast haar twee grote hits staat ze voor veel prachtige nummers zoals Scarlet Lady, de mooie cover van Barry Manilow’s  Sandra, het indringende I Could Never Leave You en dat prachtige Nederlandstalige lied Doelloos voor de film Een Vrouw Als Eva. Evenals de albums allemaal stuk voor stuk de moeite waard om weer eens terug te luisteren.

En als je nu zo aan het eind van het jaar aan de ene kant het zonnetje aan de hemel ziet staan en aan de andere kant de regen naar beneden stort, denk dan dat het Margriet Eshuijs is die de hemel voor je openscheurt voor een mooie regenboog en je lonkt naar de heerlijke warmte van het goudgeel. I Can See the Sun in Late December.