Nielson: ‘Nederlandstalige muziek is allesbehalve saai’

nielson 1

De muzikale duizendpoot Niels Littooij, beter bekend als Nielson, is hard op weg naar de top. De zanger geeft aan ontzettend trots te zijn op zijn eerste show, Weet Je Wat Het is, op 12 maart  in de Heineken Music Hall: “De zaal was echt fantastisch en ook het geluid was van hele goede kwaliteit. HMH is een prachtige tussenstap tussen Ziggo dome en clubtours, en daarom de perfecte plek voor mijn evenement.” Altijd al willen weten of de zanger voor beauty of de brains gaat? Nieuweplaat zocht het uit!

Op het rustige hoofdkantoor van zijn PR-bureau, midden in het centrum van Amsterdam, vertelt Nielson vol energie dat hij weer helemaal is bijgekomen van alle hectiek. Na 16 repetities was de show helemaal wat hij ervan had verwacht: “Ergens halverwege de show brak mijn stem een beetje, daar had ik ook wel last van. Na een minuut dacht ik ‘f*ck it’ en ging ik puur op energie door. Dat kwam natuurlijk omdat ik mezelf zo druk had gemaakt voor de show.” Toch gaat de down-to-earth zanger uit Dordrecht volgend jaar bij zijn vervolgshow niet veel anders doen. “De spanning zal altijd wel blijven, maar naarmate je meer edities doet zal het minder worden. Dat gaat volgend jaar dus wegvallen. Muzikaal gezien ben ik echt heel trots op de show, en daar zou ik dus ook niets aan willen veranderen.” Zegt Nielson. Wel geeft hij aan dat hij na gaat denken over zogenaamde specials: “Gedanst en gedrumd heb ik al, nu moet ik weer andere dingen gaan bedenken.”. Tijdens zijn grote hit Sexy Als Ik Dans kon iedereen zijn verborgen danstalent zien. Het leek alsof hij er maandenlang op had geoefend, maar niets is minder waar: “In twee dagen heb ik samen met Virgil, oud deelnemer van SYTYCD, een choreo doorgenomen en die had ik gelukkig vrij snel onder de knie” legt hij uit.

Wat hij het leukste vond aan zijn show? Zijn eigen creaties: “Als mijn eigen nummers werken, is dat natuurlijk een grotere kick dan de covers, hoe leuk die ook zijn. Ik was ook erg verrast over het feit dat iedereen mee kon zingen. Vooral bij Hotesluite vond ik dat super raar, want die had ik een week daarvoor pas uitgebracht.” Dat vond hij ook het spannendste moment van de show. Na de grote aankondiging van het album met Giel heerste er een soort euforie in de zaal, hij was daarom bang dat dat weg zou trekken door het nieuwe en rustige nummer. Het tegenovergestelde gebeurde en het moment pakte goed uit. “Daar was ik het meest dankbaar voor. Het was echt te gek, met Jiggy zo op het podium,” zegt de zanger met een brede glimlach op zijn gezicht.  nielson 2

Ook over de andere gastartiesten is hij nog steeds laaiend enthousiast. Dat ze in beide onderdelen van de show (covers en eigen nummers) een stukje mee kwamen zingen was voor hem erg relaxed. Zo kon hij het stokje even overgeven en zelf even opladen. Een andere speciale gast tijdens de show was Giel Beelen, die zijn album dus kwam aankondigen. “Doordat Giel mijn album aankondigde, kon ik genieten van dat speciale moment,” zegt Nielson. “Als je zelf gaat praten, is het ook een beetje als ‘Wc-eend adviseert Wc-eend’.” Hij vond het extra speciaal om het door Giel te laten doen, dat maakte voor hem de cirkel compleet: “Hij was er toch vanaf het begin bij, van de Beste Singer-Songwriter naar mijn eerste eigen show in de HMH.”

Toch zijn zijn covers niet minder belangrijk. “Wat ik graag met de covers wil doen, is laten horen dat Nederlandse muziek ook cool kan zijn,” legt de zanger uit. “Ik ga er mijn hele leven aan werken om te laten zien dat het net zo’n toffe muziek is, als je er op de juiste manier naar luistert.”

Naast muziek is hij dit jaar ook druk bezig met zijn rol als Ambassadeur van de Vrijheid. Voor de rest blijft hij zeker muziek schrijven dit jaar, er liggen al nummers klaar en schrijfsessies staan gepland. Maar voor nu ligt zijn focus op zijn kersverse album Weet Je Wat Het Is, die hij druk aan het promoten is.

Tot slot nog een lastige vraag: beauty of de brains? “Inhoudsloosheid heb je niet veel aan, daar kun je geen gesprek mee voeren,” vindt de zanger. Zijn persoonlijke voorkeur gaat daarom uit naar het thuiszijn met een meisje met brains. Met zijn Hanna heeft hij daar zeker de juiste mee. Geluk in de liefde én in zijn werk dus!

Op 11 maart 2017 vindt de tweede editie van Weet je Wat Het Is in de HMH plaats! Meer informatie en tickets vind je hier

Fotocredits: Jacob van Rozelaar