Plaat voor je kop: Bruno Mars – Doo-wops & Hooligans

Je herkent het vast wel, die ene plaat waarvan je weet hem je hele leven bij je te dragen. Of het album nou net is uitgekomen, of dertig jaar geleden. Bij de redactie van Nieuweplaat is daar zeker ook sprake van. Vandaar onze nieuwe rubriek: Plaat Voor Je Kop, waar verschillende redactieleden je elke maand meenemen in hun favoriete albums en waarom die zo belangrijk voor hen zijn. Deze maand het album van redacteur Joost Landzaat.

Het is ergens in de zomer van 2009 op het moment dat de carrière van een superster in wording van start gaat. Bruno Mars is als onderdeel van producersteam The Smeezingtons verantwoordelijk voor het succes van de tracks F*ck You van CeeLo Green, Billionaire van Travie McCoy en Nothin On You van B.O.B. Op twee van de drie is hij ook te horen als gastartiest. Niet dat het de bedoeling was, maar de vibe die hij bracht tijdens het inzingen zorgde er voor dat het muzieklabel besloot hem er op te houden.

Beide tracks werden grote hits en mijn interesse was geboren. Ik vond zijn sound te gek, het zomerse, het vrolijke, de meezingbare refreintjes van Nothin On You en Billionaire. Ik kon dan ook niet wachten op eigen werk van deze nieuwe artiest. En dit eigen werk begon met Just The Way You Are dat een plekje op mijn playlist veroverde en ook opvolger Grenade bestormde niet veel later ook deze playlist. Spotify had ik op dat moment nog niet ontdekt, of het was gewoon nog niet zo ingeburgerd als dat het nu is, dus ik maakte op YouTube een playlist met mijn favoriete tracks van hem.

Ik kwam er daardoor achter dat hij al een ep had uitgebracht getiteld It’s Better If You Don’t Understand. Er stonden slechts vier tracks op maar The Other Side was vanaf het eerste luistermoment mijn favoriet. CeeLo Green en B.O.B. brachten deze track tot grote hoogte. Een album kon niet uitblijven en dan het logisch gevolg kreeg de naam Doo-Wops & Hooligans naast de vier tracks van de ep aangevuld met zes andere tracks. Al deze tien tracks hadden hitpotentie, en tot op de dag vandaag zijn ze nog altijd onvermijdelijke hits in mijn playlists. Het is tijdloos, de teksten zijn makkelijk mee te zingen en het hebben herkenbare en makkelijk te begrijpen thema’s.

Ik was fan, alleen een fysiek exemplaar van zijn cd had ik nog niet. Totdat er op Radio 538 een prijsvraag kwam. Ik weet de opgave niet meer, maar waarschijnlijk was het snelste antwoord ooit naar de studio gesmst en een paar weken later lag de cd daarom alsnog bij mij op de deurmat. Mijn autoradio en ik hadden er een nieuwe beste vriend bij. Van Grenade naar Just The Way You Are en van The Lazy Song naar The Other Side, het waren stuk voor nummers die niet één keer op repeat gingen, maar tientallen keren.

Net voor de zomer in 2009 leerde ik mijn vrouw kennen. Het leek dan ook wel alsof vanaf dat moment Bruno Mars aan onze zijde stond. Ik bestookte haar en de rest van mijn omgeving dan ook regelmatig met linkjes van zijn clips, ik was fan van hem en dat moesten ze weten ook. We kregen ook kinderen, en Doo-Wops & Hooligans moest inmiddels de autoradio delen met Unorthodox Jukebox. We luisterden op weg naar vakantie nog maar eens Locked Out Of Heaven, tot we ineens achter ons vandaan oeh hoorden. Onze dochter zat gewoon mee te zingen met Bruno Mars. Waarna we elkaar lachend aan keken.

We konden dan ook niet wachten om samen naar een concert van hem te gaan en het mocht even duren, maar ik had kaartjes weten te bemachtigen voor zijn show in de Ziggo Dome in mei 2017. Het was twee maanden voor de geboorte van ons tweede kindje waardoor we helaas niet samen konden gaan. We hebben dan ook nog wat in te halen, bij de eerst volgende keer dat hij in Nederland optreed zullen we dan ook vooraan staan.

Met onderweg er naartoe Doo-Wops & Hooligans knallend uit de speakers.

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat