De releases van 2017: Electronic

Na een voor de muziek roerig 2016, willen we vooral vooruit kijken. Wat kunnen we in het nieuwe jaar verwachten aan releases? Bij Nieuweplaat zetten we een aantal albums op een rijtje om in 2017 reikhalzend naar uit te kijken. Iedere keer is het de beurt aan een ander genre. Vandaag: electronic.

Major Lazer

Na hun heerlijke Peace Is The Mission uit de zomer van 2015, met onder andere de megahit Lean On, zijn de heren van Major Lazer in 2017 alweer terug met een nieuw album. De titel, Music Is The Weapon, sluit prima aan bij de voorganger. Het ligt in de lijn der verwachting dat het eind januari al te verkrijgen is, al moet je daar niet vanuit gaan. Aanvankelijk zou Music Is The Weapon al in 2015 uitkomen. ‘Het bevat een aantal typische club- en festivalsongs, maar in grote lijnen is het hetzelfde als Peace Is The Mission. Liedjes die men overal ter wereld begrijpt.’ Een paar tracks hebben dat al bewezen, namelijk de singles Cold Water (ft. Justin Bieber & MØ) en Believer (ft. Showtek). Ook aan de andere nummers werken tal van bekende artiesten mee.

MNEK

De hit Never Forget You die hij samen maakte met Zara Larsson zal iedereen wel kennen. Daarvoor had hij nog enkele succesvolle singles, zoals At Night en ook maakte hij een eigen versie van Queen’s Don’t Stop Me Now. Nu is het tijd dat de 22-jarige Uzoechi Emenike – beter bekend als MNEK – ook zijn eerste plaat aan de man gaat brengen. In 2016 kondigde hij al aan dat we het album dit jaar mogen verwachten, maar een titel gaf hij nog niet vrij. MNEK benadrukte in een interview al dat het geen compilatie van al zijn hits zal zijn. ‘Het feit dat het als een album komt, zal zeker wat toevoegen. Ik hoop dat mensen mij zo beter begrijpen, want tot nu toe heb ik zoveel verschillende dingen gedaan met zoveel verschillende artiesten. Dat is mooi, maar het geeft geen voldoening. Het omschrijft niet wat ik wil vertellen.’

Goldfrapp

‘Somewhere in 2017’, zo heeft Goldfrapp haar zevende studio-album aangekondigd. Het is dan ook alweer vier jaar terug dat het duo Tales Of Us uitbracht. We hoeven de opvolger niet direct in de eerste maanden te verwachten, maar dat het er komt lijkt vrij zeker. Het is bij Goldfrapp nog maar de vraag wat voor album je kunt verwachten. Zo werd er op The Seventh Tree al eens gebruik gemaakt van trage tracks en akoestische instrumenten. Gezien de tijd die Goldfrapp dit keer heeft genomen tussen de twee platen, zou het zomaar kunnen dat ze (opnieuw) voor een totaal andere richting kiezen dan de elektronische. Eerlijkheid gebied te zeggen, dat dat vooral gissen is. We wachten het af!

Mura Masa

Na een lange tour, met daarin onder andere gigs op Down the Rabbit Hole en in de Melkweg, is Mura Masa direct weer de studio ingedoken. Daar werkt hij aan de opvolger van Someday Somewhere (2015). Als we de nog altijd pas twintigjarige Brit moeten geloven, wordt zijn nieuwe plaat ‘mental’ en durft hij af te wijken van zijn elektronische stijl. ‘Sommigen zullen misschien verrast zijn door bepaalde keuzes die ik heb gemaakt. Zo is er een nummer van een minuut, waarop ik zing en er verder alleen gitaar te horen is.’ De internationale media zijn in ieder geval lyrisch en verwachten dat Mura Masa de komende jaren het geluid zal gaan bepalen. Toch zegt hij zelf dat dit nog niet de tijd is voor een ‘diepgaande’ plaat. De releasedatum van zijn To Fall Out of Love To is nog onbekend.

Others to Watch

Hoewel hij niet meer optreedt, produceert hij nog wel gewoon. Als we zijn Instagram mogen geloven krijgen we in 2017 een dijk van een Avicii-plaat. Ook de heren van The Prodigy hebben inmiddels via social media aangegeven in 2017 met ‘new tunes’ te komen. Daarnaast lijkt er een tweede plaat in aantocht van Clean Bandit, dat in 2014 de dansvloeren bezette met Rather Be. Eind vorig jaar werd dat kunstje herhaald met Rockabye.