De releases van 2017: Pop

Na een voor de muziek roerig 2016, willen we vooral vooruit kijken. Wat kunnen we in het nieuwe jaar verwachten aan releases? Bij Nieuweplaat zetten we een aantal albums op een rijtje om in 2017 reikhalzend naar uit te kijken. Iedere keer is het de beurt aan een ander genre. Vandaag: pop.

Ed Sheeran

Heel even vermoedde een aantal mensen dat het hele album – dat volgens de geruchten ÷ Divide gaat heten – vorige week vrijdag al op de markt kwam, maar Ed Sheeran had daar nog geen trek in. Hij hield het bij ‘slechts’ twee singlereleases. Met Shape Of You en Castle On The Hill is de singer-songwriter in ieder geval helemaal terug. Zelf zegt hij nog niet zeker te weten hoe het album uitpakt en welke naam hij er aan verbindt. ‘Elke titel heeft zijn eigen thema. x Multiply heb ik zo genoemd, omdat het alles op + Plus groter maakte. Maar van dit album weet ik de titel nog niet, want het is nog niet af.’

Fergie

Dat Fergie meer dan alleen ‘de zangeres van The Black Eyed Peas’ is, bewees ze met haar album The Dutchess.  Ze scoorde hits als Fergalicious en Big Girls Don’t Cry, maar een follow-up van haar debuutalbum bleef achterwege. Nu – meer dan tien jaar later! – is het dan eindelijk tijd voor een nieuwe plaat van de inmiddels 41-jarige zangeres. Met de eerste singles van het album, M.I.L.F. $ en Life Goes On, liet Fergie haar fans al weten dat ze van meerdere genres houdt. ‘Elk nummer is verschillend en heeft zijn eigen karakter, maar toch zijn ze zó Fergie. Net als The Dutchess’, zegt de Black Eyed Pea. Vandaar de titel Double Dutchess voor deze langverwachte vervolgplaat. Volgens Fergie zelf heeft ze al drie andere videoclips opgenomen, staat er een tournee op de planning en kunnen de fans Double Dutchess begin 2017 verwachten.

Door Wessel Uphoff

John Mayer

Hij bracht zijn single Love On The Weekend uit via een livestream op Facebook en ook voor zijn album heeft John Mayer weer rare plannen. Het album The Search for Everything komt namelijk niet in een dag uit, maar zal in schuifjes gepresenteerd worden. Elke maand vier liedjes. Als het goed is komt de eerste lading ervan al op 20 januari. Daarna zullen er nieuwe tracks komen in februari en maart en dan… wie weet? Mayer zei zelf dat het teveel nummers waren om in een keer uit te brengen, dus misschien dat we in april nog wat mogen verwachten. En tsja, waarom niet in mei?

London Grammar

De eerste single van 2017 was van London Grammar. Op Nieuwjaarsdag was haast onmiddellijk Rooting For You te beluisteren. Het werd tijd ook, want in maart 2015 gaven ze al aan veel nieuwe muziek op de plank te hebben liggen. Er werd daarom verwacht dat de groep een van de grote releases van 2016 zou voortbrengen, maar het album bleef vorig jaar uit. Nu lijkt het dan eindelijk zover want de single is daar. Een albumnaam en een releasedatum zijn echter nog altijd nog niet vrijgegeven. Met een beetje pech tikken we ditzelfde stukje begin 2018 nog een keer.

Others to watch

Geen heel album, maar bij Coldplay mikken ze dit jaar wel op een ep met Kaleidoscope. Verder kunnen we onder de zangeressen onder andere nieuw werk verwachten van Tove Lo, Kelly Clarkson, Nelly Furtado, Zara Larsson en Amy MacDonald.