De releases van 2017: soul en jazz

Na een voor de muziek roerig 2016, willen we vooral vooruitkijken. Wat kunnen we in het nieuwe jaar verwachten aan releases? Bij Nieuweplaat zetten we een aantal albums op een rijtje om in 2017 reikhalzend naar uit te kijken. Iedere keer is het de beurt aan een ander genre. Vandaag: soul en jazz.

Sampha

Nog maar een paar weken wachten en dan is ‘ie daar: het langverwachte debuutalbum van Sampha. Na zijn ep’s Sundanza (2010) en Dual (2013) heeft het eigenlijk ontzettend lang geduurd. De BBC verwachtte al wat eerder een album van de Brit en zette hem na Dual in het rijtje artiesten voor The Sound Of 2014. Alleen bracht hij vervolgens niks uit. Maar vanaf 3 februari ligt er met Process eindelijk een volwaardige Sampha-lp in de schappen. Natuurlijk werkte hij de voorbije jaren wel al samen met Drake, Kanye West, Frank Ocean en Solange, maar nu is het tijd voor zijn elektronische soulmuziek. Onlangs spotten wij al zijn single (No One Knows Me) Like The Piano al.

Stevie Wonder

Er werd in 2015 al een nieuw album aangekondigd, maar dat kwam er tot dusver nog steeds niet. Toch roerde Stevie Wonder zich afgelopen herfst wel in samenwerking met Ariane Grande (Faith). Ook op zijn Through The Eyes Of Wonder zou hij samenwerken met diverse grote en nieuwe artiesten en geweldige zangers. Het zou een project zijn waar de blinde zanger al jaren mee bezig is, maar in 2017 moet het er dan maar eens van komen. Want dat A Time To Love uitkwam, is inmiddels alweer twaalf jaar geleden.

BRUUT!

Van eigen bodem kunnen we weer werk verwachten van BRUUT!. Het jazzkwartet zal op 3 februari de klanken van Superjazz presenteren. Hoewel ze Nederlands zijn, waren ze sinds de release van Mad Pack bijna meer buiten onze landsgrenzen te vinden dan erbinnen. Polen, Suriname, Japan, Burkina Faso. Je kan beter vragen welk land de groep niet heeft aangedaan in de voorbije periode. De tracks lijken ook gebaseerd op hun reis met titels als Baha, Sonora en Yamazaki. De albumpresentatie zal echter gewoon in hun Amsterdam plaatsvinden. Op de releasedag geven ze namelijk een show weg in het Bimhuis.

Tony Bennett en Lady Gaga

Tony Bennett vierde afgelopen augustus zijn negentigste verjaardag, maar hij is nog altijd zeer actief. De jazzlegende denkt niet aan stoppen, want hij komt dit jaar met een album en het zal wederom een samenwerking met Lady Gaga betreffen. Drie jaar geleden was daar al Cheek To Cheek en daaruit is een mooie vriendschap ontstaan. ‘Begin 2017 gaan we aan een album werken. Met daarop een aantal prachtige songs, die wij allebei zeer waarderen’, zegt Bennett. Overigens was de eerste plaat van het duo een succes met meer dan een miljoen verkochte exemplaren. Het zal niet eenvoudig worden om die prestatie te evenaren.

Others to watch

Paloma Faith zou dit jaar met The Architect op de proppen komen als opvolger van A Perfect Contradiction (2014). Ook blueslegende Charlie Wilson brengt in februari In It To Win It uit en waarschijnlijk komt er ook een nieuw plaatje van Imelda May.