Rock in 2018: Muse, Snow Patrol, The Fratellis en Franz Ferdinand

Hiphop is voor het eerst groter dan rock in Nederland. Alleen dood dat is het genre rock allerminst. Nederlands product Kensington verkocht maar liefst vijf de ZiggoDome uit. U2 staat nog altijd in een volle Johan Cruijff Arena enzovoorts. In 2018 zijn er ook weer genoeg lekkere rockbands die hebben aangekondigd nieuw werk uit te brengen.

Muse

Waar de meeste bands zo lang mogelijk de releasedatum van hun nieuwe album geheim willen houden, zeggen de heren van Muse gewoon wat de fans kunnen op hun bord krijgen. In mei 2017 was daar ineens een nieuwe single: Dig Down. Een track die de fans deed denken aan Madness. Daarna was het lange tijd stil rondom het drietal, maar gelukkig liet Matt weten dat we in februari van dit jaar nieuw werk kunnen verwachten. Of er een nieuw album komt is onduidelijk. ‘De muziekindustrie is veranderd met de komst van de streamingdiensten. Hierdoor is het luisteren naar albums achterhaald geworden. Mensen maken liever hun eigen playlist’, aldus bassist Chris Worstenholme. Hoe dan ook: laat maar komen dat nieuwe werk! (Thomas IJmker)

Snow Patrol

Het was volgens mij Pukkelpop 2009, toen de heren van Snow Patrol mij, en een volle weide met mij, in volle borst; ‘Shut Your Eyes And Sing To Me’ liet brullen. Gary Lightbody moest hier niet lang over twijfelen, aangezien hij daarna de tearjerker Chasing Cars inzette, het ultieme ‘Hoe breng ik een festivalweide in beroering’-nummer.  Snow Patrol is altijd al een band geweest die de gevoelige snaar wil raken, de vergelijking met Coldplay torsen ze dan ook al jaren mee. Toch gaat die vergelijking niet helemaal op, waar Coldplay – al dan niet positief – telkens weer verder naar het popgeluid zoekt is Snow Patrol altijd vast blijven houden aan hetzelfde stramien. Wat dat is? Rock met een emotioneel randje, simple as that. Hun vorige album, Fallen Empires, dateert al weer van 2011 en nadat ze een nagenoeg volledig album de prullenbak in gegooid hadden, moet het er dit jaar dan toch echt van komen. Laten we hopen dat Lightbody zijn writer’s block voorgoed verleden tijd is en ons dit jaar weer een als vanouds pareltje bezorgt! (Lex Laros)

The Fratellis

In de zeroes waren ze niet van de radio te slaan. Nummers als Chelsea Dagger, Henrietta, Mistress Mabel waren bijna dagelijks op de alternatieve zenders te horen. In 2013 en 2016 hebben de heren het n nog een keer geprobeerd, maar helaas zonder succes. Geen enkele single van de laatste twee albums We Need Medicine en Eyes Wide, Tongue Tied kwam in de hitlijsten terecht. Laten we hopen dat het op 9 maart verwachte album In Your Own Sweet Time weer klinkt als de oude Fratellis. (Thomas IJmker)

Franz Ferdinand

Nog zo’n band die in het vorige decennium de  radiogolven domineerde. Franz Ferdinand zijn we echter niet vergeten. Op festivals weet deze band er nog altijd een feestje van te maken. Afgelopen jaar brachten ze de single Always Ascending uit. Een track die veel airplay heeft gekregen en zeer goed in het gehoor ligt. Het gelijknamige album is vanaf 9 februari verkrijgbaar. (Thomas IJmker)