WK Nieuweplaat: Kroatië – Houden ze ons voor de gek?

Tijdens het WK voetbal duiken we bij Nieuweplaat elke dag in de muziek van de deelnemers. Vandaag de nummer 20 in de FIFA World Ranking; Kroatië. Niemand had voor dit WK kunnen bedenken dat Kroatië zo hoog zou eindigen. Na hun verrassende zege op Engeland staan ze in de finale tegen Frankrijk. Op voetballend gebied doen ze het dus super, maar hoe doen ze het op het gebied van muziek?

Na uren research hebben we uren aan generic popliedjes gevonden. De muziekcultuur in Kroatië lijkt op die van de rest van Zuid-Europa, maar zijn de artiesten erop gefocust om zo veel mogelijk ‘zomer-hitjes’ proberen te maken. Dat houdt in dat er inmiddels meer dan 11.000.000 nummers in Kroatië zijn opgenomen. Dat betekent dat er voor elke Kroaat 2.75 zomerhit beschikbaar is.

Om een voorbeeld te geven, dit is de nummer 1 in Kroatië:

Severina heeft in 2006 meegedaan met het Eurovisie Songfestival, waar ze twaalfde werd. In dit nummer werkt ze samen met Ljuba Stanković, die slechts zes jaar oud is. Severina is de meest gegoogelde persoon in Kroatië en Slovenië en is uitgeroepen tot een van de meest influencial artiesten van het land.

Omdat dit een saai artikel zou zijn als we elk hitje zouden behandelen, pakken we Kroatië vandaag anders aan. Hier is een lijstje met de meest gezongen Kroatische liedjes door de Kroatische supporters. Leer ze ook uit je hoofd om in de finale met de Kroaten mee te kunnen zingen!

Thompson & Friends  – Lijepa Li Si

Als je denkt; is dit een grap? Bij de Kroaten weet je dat soms ook niet meer, ze verkozen dit nummer tijdens het EK in 2016 als het officiële fan-lied. Zo heb je de Croatian Music Channel, het MTV van Kroatië, die dag in dag uit dit soort clips uitzendt. Het lijkt bij de cultuur te horen. Of zoals ik in een informatief artikel las:

“De zender straalt de Kroatische psyche uit: hopeloos romantisch, hedonistisch, vaderlandslievend, artistiek, depressief en geil” en “Vijftien minuten naar deze zender kijken is een gevecht tegen het cynisme. Kijk je langer dan twintig minuten, dan voelt het alsof iemand je voor de gek houdt. Hou je het dagen vol, dan geloof je in een geheime portaal naar een andere dimensie waar alleen dit soort mensen bestaan.”

Maar goed, zo ziet dit lied er in actie uit: (Ik snap het nog steeds niet?!)

 

Baruni – Neka Pati Koga Smeta

Dit lied voelt al meer als een fan-lied. Eigenlijk is dit lied veel te normaal in vergelijking met de vorige.  Het lied is ontstaan tijdens de derde plek in het WK van 1998 en is twintig jaar lang populair gebleven. En dat klinkt best logisch, want het is prima mee te brullen.

 

Connect & Zaprešić Boys – Samo Je Jedno

De Zaprešić Boys zijn een fanband die hun meeste liedjes schrijven voor het Kroatisch elftal. Connect is een soort van de Kroatische Ali B, maar dan in een hiphop-collectief. Dat is zo ongeveer het belangrijkste wat je moet weten van dit nummer.

Stoka ft. LayZ – Moja Croatia

Het coolste nummer komt waarschijnlijk van rapper Stoka, die al zeven albums op zijn naam heeft staan. De Kroaten doen blijkbaar aan kwantiteit boven kwaliteit. Hij heeft voor dit WK een nummer opgenomen met Matija Lazarević, waarvan zijn artiestennaam eerder doet denken aan dat chipsmerk. Maar ze deden het goed, want Moja Croatia is al bijna 3 miljoen keer bekeken!

Voor wie ben jij tijdens de finale? Voor Frankrijk, of voor Kroatië? Je kan één van de twee in ieder geval zondag om 17:00 aanmoedigen!

Meer weten over de muziek van de WK-landen? Gisteren schreven we al over Uruguay.