WK Nieuweplaat: Saoedi-Arabië – Beyoncé met snor en stiekem rocken

Het culturele leven in Saoedi-Arabië is al decennia behoorlijk beperkt door de heersende religieuze opvattingen. Muziek is officieel niet verboden, maar hoort volgens veel religieuze leiders niet in het openbaar thuis. Toch begint dit langzaam te veranderen, met name door de economische ontwikkelingen in het land. Door de gekelderde olieprijzen moet het Saoedische koningshuis op zoek naar alternatieve inkomstenbronnen. Muziek speelt hierin een belangrijke rol. Met meer concerten in eigen land en meer internationale aandacht voor de Saoedische muziek, hoopt koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed de economie en het toerisme in zijn land te doen groeien. De toch wel levendige Saoedische muziekscene – die zich tot nu toe vooral achter de voordeur afspeelde – treedt zo steeds meer naar buiten. De volgende drie artiesten bewijzen de veelzijdigheid van de Saoedische muziek.

Mohammed Abdu

De Beyoncé van Saoedi-Arabië heeft een snor, is 68 jaar en zingt vooral traditionele liederen. Qua uiterlijk en muzikale stijl is het natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal, maar qua populariteit doet Mohammed Abdu weinig onder voor veel internationale popiconen. Abdu wordt ook wel ‘De Artiest van de Arabieren’ genoemd en is zeer bekend in het gehele Midden-Oosten en Noord-Afrika. In januari 2017 vond in de Saoedi-Arabische hoofdstad Riyadh voor het eerst in jaren een grootschalig publiekelijk concert plaats. Het zegt genoeg over zijn status dat Mohammed Abdu degene was die daar voor 8000 man (overigens ook letterlijk allemaal mannen) het podium betrad. Een ander opmerkelijk feitje uit zijn carrière: toen in 1989 zijn moeder overleed, was Abdu zó verdrietig dat hij pas weer in 1998 zijn officiële comeback maakte als zanger. Abdu’s muziek mag qua sound niet helemaal aansluiten op wat wij hier in Nederland gewend zijn, de gedachte dat zijn nummers vaak al duizenden jaren oud zijn, maakt het toch fascinerend om naar te luisteren.

The AccoLade

Rock is geen genre dat goed past binnen de streng-conservatieve Islamitische cultuur van Saoedi-Arabië. Vrouwen die muziek maken sluiten ook niet aan op het ideale wereldbeeld van de religieuze leiders. Vrouwen die rock maken, zijn dus al helemaal niet gewenst. Daar trekken de vier dames van The AccoLade zich weinig van aan. Studentes Dina, Dareen, Lamia en Amjad kunnen hun achternamen niet bekendmaken, mogen niet in het openbaar optreden en moeten hun piercings, jeans en make-up op straat bedekken. Buiten het zicht van de openbare ruimte zingt het viertal over stukgelopen relaties in opzwepende rocknummers. The AccoLade plaatste haar eerste single Pinocchio op Facebook en de track werd direct populair in Saoedi-Arabië. Al gauw volgde ook populariteit in de underground-scenes van onder meer Iran, Turkije, de VS en Europa. Het is te hopen dat The AccoLade zich ooit volledig in het openbaar mag presenteren. De band beschikt immers over een stapel talent en energie waar menig rockband een puntje aan kan zuigen.

Omar Basaad

Of er nog een beetje wordt gedanst in Saoedi-Arabië? Omar Basaad bewijst van wel. De 29-jarige dj en producer – zoon van een Saoedische vader en Turkse moeder – heeft in korte tijd behoorlijk naam gemaakt. Basaad begon als tiener plaatjes te mixen en werd in 2008 prompt gevraagd om – net als onder meer Tiësto – mee te werken aan een remix van een album van de Turkse popster Tarkan. In 2012 was Basaad de eerste EDM-producer uit Saoedi-Arabië die aantrad op een internationaal festival. Sterker, hij mocht het Sandance Festival in Dubai afsluiten en stond zo geprogrammeerd ná onder meer DJ Fresh, Chuckie en Frankie Knuckles. Inmiddels woont Basaad in Dubai, toert hij de hele wereld over met zijn muziek en bezit hij een eigen platenlabel, Coexist Records. Met zijn label hoopt hij talentvolle artiesten in het Midden-Oosten de kans te geven om eigen muziek uit te brengen en zo tot wasdom te komen als muzikant. Hij is zelf het levende bewijs dat dit uitstekend mogelijk is.

Had je niet verwacht dat Saoedi-Arabië zo’n levendige muziekscene kent? Wie weet verrast het land op het veld ook wel. Vanmiddag om 17:00u treedt het land aan tegen Uruguay.

Meer WK Nieuweplaat? Gisteren spitten we door de hitlijsten van Egypte.