WK Nieuweplaat: Egypte – Traditionele sounds met (kleine) westerse invloeden

Vandaag nemen we in het WK Nieuweplaat Egypte onder de loep, misschien wel de meest westerse van de Arabische landen. Ondanks de vele westerse invloeden die vooral de grote steden tekenen, verwijst de muziek nog vaak terug naar de klassieke Egyptische sound. Bovendien puilen de Egyptische hitlijsten uit van, uhm, ja, Egyptische muziek. Justin Bieber? Martin Garrix? Foo Fighters? Nee bedankt, doe de Egyptenaren maar hun eigen muziek in hun eigen taal. Wat is er dan zo bijzonder aan die muziek?

Zap Tharwat

Op het moment wordt de tweede plek in de Egyptische hitlijsten bezet Zap Tharwat met zijn nummer Al Sohaab. In de muziek van Tharwat is goed te horen dat Egypte een relatief westers land is. Om het met Nederlandse artiesten te vergelijken: het tokkelde gitaartje, de relaxte rap, en de aanstekelijke hook doen bijna denken aan de muziek van Gers Pardoel en Kenny B. Niet zo gek dus dat zijn laatste hit binnen een paar maanden al bijna 7 keer werd bekeken op Youtube.

Mohammed Mounir

Als wij hier in Nederland ‘The King’ horen, moeten we snel denken aan Elvis Presley en Micheal Jackson. Niet in Egypte, daar is Mohammed Mounir de onbetwiste koning. Met een oeuvre dat teruggaat tot de late jaren ’70 is hij al jaren een gevestigde naam in de Egyptische popmuziek. Mounir is ook niet bang om zijn status te gebruiken voor de goede zaak, ook al zet hij zijn leven daarmee op het spel. Zo bracht hij in 2011 het nummer Ezay (‘Hoe?’ in het Nederlands) uit, wat snel uitgroeide als officieel themalied van de Egyptische revolutie.

Assala

Mocht je denken dat de Egyptische muziekwereld een pure men’s world is, dan heb je het mis. Assala is een vrouw die tientallen miljoenen streams op Youtube weet te verwerven. Ze is dan ook één van de populairste Egyptische artiesten van het moment. Het succes van Assala laat maar weer eens zien dat de Egyptenaren van muziek uit eigen land houden. De zangeres laat zich duidelijk inspireren door de klassieke (bijna stereotype) Egyptische klanken. Ze ziet er wellicht jong uit, maar de 49-jarige Assala is allerminst nieuw in de hitlijsten. Tussen 1980 en 2016 bracht ze maar liefst 16 albums uit!

Tamer Hosny

Misschien is het wel de hoogste vorm van commercieel succes: het officiële WK-lied mogen zingen voor je land. In Egypte komt het daarnaast niet veel voor dat ze een WK-lied nodig hebben. Dit jaar is het multi-talent Tamer Hosny die zich het selecte groepje artiesten mag rekenen. Naast geliefd zanger staat Hosny ook bekend als acteur, regisseur en songwriter. Samen met Jason Derulo bracht hij het nummer Colors uit om z’n nationale ploeg een hart onder de riem te steken. Laten we voor Egypte hopen dat het succes heeft, want op het speelveld van de internationale muziek staan ze voorlopig nog buitenspel.

Vanavond neemt Egypte het in hun tweede wedstrijd op tegen Rusland. De wedstrijd begint om 20:00.

Meer stukken van het WK Nieuweplaat lezen? Gisteren behandelden we België!