WK Nieuweplaat: Servië – Psychpop & identiteitscrisis

Servië mag qua prestaties niet tot de meest succesvolste deelnemers op het wereldkampioenschap voetbal worden gerekend. Maar het land is wel titelkandidaat bij het kampioenschap ‘met zoveel mogelijk verschillende namen op het WK verschijnen’. Na eerder al als Joegoslavië en Servië & Montenegro te zijn aangetreden, spelen de Witte Adelaars in Rusland voor de tweede keer als onafhankelijk Servië. De muziekscene in Servië is minstens zo veelzijdig. En zeker niet alleen met die springerige Balkan-disco die we nog wel eens via het Eurovisie Songfestival meekrijgen.

Ana Ćurčin

Geboren in Irak. Opgegroeid in Moskou. Gevestigd in Belgrado. Ana Ćurčin kan met haar eigen verleden al bijna een volledige poule op een WK vullen. Ook voor haar muziek haalt de singer-songwriter haar inspiratie uit alle hoeken. Ćurčin mixt folk, americana en dreampop tot zeer aansprekende Engelstalige liedjes, met een uiterst charmant accent gezongen. In 2016 verscheen debuutalbum Sketches Of Belonging, waarvan alle dertien nummers door Ćurčin zelf zijn gecomponeerd en geschreven. Toch is de zangeres beslist geen einzelgänger, want Ćurčin treedt net zo graag met haar eigen band op, die toepasselijk genoeg ‘The Band’ heet. Eerder dit jaar maakte Ćurčin als Servische afgevaardigde op het Groningse Eurosonic Noorderslag veel indruk met haar breekbare stem.

Ti

Met zo’n bandnaam is het niet heel gek dat weinig mensen buiten Servië van deze band hebben gehoord. Erg googlebaar is Ti immers niet. Maar aan de muziek ligt het zeker niet. Ilija Duni en Trajce Nikolovski werden allebei geboren in Macedonië, maar ontmoetten elkaar in hartje Belgrado. Het duo vond elkaar in hun liefde voor dromerige, psychedelische en hypnotiserende klanken. In 2012 besloten Duni en Nikolovski een band te beginnen. Samen produceren zij prachtige psychpop met een snufje shoegaze. Inmiddels heeft Ti twee albums en een ep in de schappen liggen. En ja, het Servisch is voor de gemiddelde Nederlander niet te begrijpen, maar door de warme atmosferische klanken kun je de muziek van Ti ook bij ons moeiteloos op een klamme zomeravond aanzetten.

Ensh

Ensh is het elektropop-project van Milenko Vujosevic. De producer werd geboren in Belgrado, maar vertrok op jonge leeftijd met zijn familie naar Toronto. Als Serviër in Canada voelde Vujosevic zich in zijn puberjaren gevangen tussen beide werelden – die van zijn geboorteland en zijn nieuwe vaderland. Hij stortte zich op de muziek om met deze identiteitscrisis om te gaan. Een jaar of vijf geleden nam Vujosevic een behoorlijk radicale beslissing: hij liet zijn leven in Canada voor wat het was en vestigde zich weer in zijn geboorteplaats Belgrado. Stukje bij beetje raakte Vujosevic verweven in de alternatieve muziekscene van de Servische hoofdstad. Met de inspiratie die dit opleverde in de achterzak, begon de bebaarde muzikant Ensh. Onder die naam maakt de producer zeer aansprekende elektropop met de focus op zware baslijnen, synthesizers en zijn kenmerkende stem. Ensh zingt zowel in het Engels als in het Servisch en ook in zijn sound hoor je zowel Westerse als Balkan-invloeden doorklinken. Tot nu toe bracht Ensh twee ep’s en een mixtape uit, die zowel in Servië als in Canada het nodige succes hebben opgeleverd.

Is Servië met de bal net zo talentvol als met instrumenten? Aanstaande zondag (17 juni) om 14:00u speelt het land tegen het altijd lastige Costa Rica.

Meer WK Nieuweplaat? Gisteren namen we al een kijkje in de muziekcultuur van gastland Rusland.