WK Nieuweplaat: Rusland – Techno & Taalbarrières

Tijdens het WK voetbal duiken we bij Nieuweplaat elke dag in de muziek van de deelnemers en het is aan Rusland om af te trappen! Rusland heeft een rijke historie van artiesten met een grote lijst aan bekende kunstenaars en componisten. Denk aan Ilja Repin, Karl Bryullov, Igor Stravinsky en natuurlijk Pyotr Tchaikovsky. In het huidige muzieklandschap is Rusland niet meer dominant, vermoedelijk vanwege de taalbarrière.

Desalniettemin heeft het land een enerverende popscene. Deze artiesten zijn buiten eigen land zelden bekend. Vanwege de omvang en grote populatie moet de populariteit van de Russische popartiesten niet onderschat worden. De pop in Rusland is voornamelijk EDM-esque housemuziek, voorbeelden hiervan zijn: Макс Корж, Время и Стекло, Макс Барских en een recente doorbraak MARUV & BOOSIN. Voor het laatstgenoemde duo is 2018 een goed jaar geweest. Met Drunk Groove hebben ze namelijk hun eerste hit te pakken die zomaar over zou kunnen slaan naar ons Kikkerlandje.

Nu is het niet zo dat de Russische muzikale talenten gereduceerd zijn tot formulistische popmuziek. In bepaalde genres heeft Rusland namelijk verscheidene artiesten aan de top. Hardbass is een genre ontstaan in Rusland en sluit erg aan met Russische arbeiderscultuur. Dankzij het internet heeft hardbass bekendheid verweven buiten het land van herkomst, want tegenwoordig gaat hardbass vaak gepaard met memes. Bekende hardbass-artiesten zijn: XS Project, DJ Blyatman en Hardbass school.

Hardbass is een genre voornamelijk populair in Rusland, maar bij populaire genres wat dichter bij huis zijn Russische artiesten ook te vinden. Techno is een van de meest populaire genres in Nederland. Een van de voorlopers in de technoscene is de Russische en bloedmooie Nina Kraviz. Nadat ze haar eerste successen had gehaald, had ze vrij snel een eigen label opgericht genaamd Trip. Onder haar label zijn tegenwoordig veel goede Russische artiesten zoals Roma Zuckerman, Nikita Zabelin en Philipp Gorbachev te vinden.

Buiten elektronische en klassieke muziek wil ik nog even aandacht geven aan een van mijn favoriete albums van 2016. Regina Spektor bracht in 2016 haar zevende studio-album Remember Us To Life. De eerste helft van het album zijn stuk voor stuk memorabele singer-songwriternummers. Elke track heeft een overtuigende emotionele lading: geloofwaardig lief, meeslepend melancholisch, donker dramatisch en vrolijk catchy. Daarnaast zijn online veel covers te vinden van Regina, die ze zonder uitzondering haar eigen maakt.

Door de muziek fan geworden van Rusland? Ze trappen het WK vanavond af met een groepswedstrijd tegen Saoedi-Arabië om 17.00.