De Amerikaanse band 3 Doors Down is in Nederland natuurlijk vooral bekend van monster hit Kryptonite uit 2000 en gevoelige ballads Here Without You en When You’re Gone uit 2002. Dat voelt als een eeuwigheid geleden en het wordt wel weer tijd voor nieuw overzees succes voor de mannen uit Mississippi. Helaas lijkt dat er met de nieuwe plaat Us and the Night niet echt in te zitten.
Na de succesvolle doorbraak aan het begin van dit millennium is 3 Doors Down in Nederland in de vergetelheid geraakt, maar de Amerikaanse rockband heeft in de tussentijd niet stil gezeten. Us and the Night is alweer het zesde studioalbum en de opvolger van het in 2011 verschenen Time Of My Life. Dat er nooit eerder zoveel tijd tussen twee van hun albums zat, is het gevolg van bezettingswisselingen. Nieuwkomers Chet Roberts (gitaar) en Justin Biltonen (basgitaar) werden, voordat de groep de studio inging, uitgebreid ingewerkt op tournee. Een slimme move, want qua sound klinkt 3 Doors Down als vanouds met compacte, catchy rocknummers afgewisseld met een paar gevoelige liedjes.
De plaat opent prima met The Broken, wat een roep is naar mensen die ‘gebroken’ zijn, die pijn hebben en op zoek zijn naar iets. Een thema dat veelvuldig terugkomt in het oeuvre van de groep en wat ze tot in perfectie kunnen vertalen naar herkenbare songs. Ook op The Broken werkt dit, ondersteund door een catchy gitaarriffje en een terugkerende leadmelodie die het gevoel van de tekst door laat klinken, weer goed.
Op de volgende nummers kachelt de plaat lekker door met een reeks rocknummers die veelal hetzelfde couplet-refrein schema volgt met een break voor het laatste refrein. Eerst is er het sexy In the Dark, dat gaat over een meisje dat het graag in het donker doet, gevolgd door het wat donkere en rauwe uptempo liedje Still Alive en de hoopgevende meezinger Believe It. Allemaal aardige nummers zonder noemenswaardige hoogtepunten.
Een 3 Doors Down plaat zou een 3 Doors Down plaat echter niet zijn zonder een paar ballads. Us and the Night telt er drie. Inside Of Me is de eerste, een pianoballad waarin zanger Brad Arnold op zoek is naar zichzelf en even weemoedig klinkt als op de gevoelige hits uit de hoogtijdagen van de band. Ook op Pieces Of Me en Fell From the Moon laat de frontman horen dat 3 Doors Down op z’n best is als de frontman in emotionele agonie verkeert. Maar de hits van weleer echt evenaren doet de Amerikaanse rockband echter niet.
Us and the Night is namelijk vooral heel degelijk. De Amerikanen staan niet bekend als de meest experimentele band, maar het mag allemaal wel wat spannender. Er zijn weinig echt interessante ‘hooks’ te bekennen. Een nummer als Love Is A Lie klinkt gewoon best wel afgezaagd en ook het titelnummer overtuigt niet. Het format van 3 Doors Down heeft zich keer op keer bewezen en dat zal het deze keer ook doen. Maar als je alles bij elkaar optelt, overheerst toch het gevoel van middelmaat en dat moet nooit het doel van een artiest zijn.