Sam Feldt – Sunrise

Waardering

4

4

5

‘The new house superstar’. Zo noemt het Amerikaanse Billboard de 24-jarige DJ en producer Sam Feldt, die zijn doorbraak maakte met een remake van de houseklassieker Show Me Love van Robin S in 2015.

Vorig jaar was zijn Summer On You, een samenwerking met Lucas and Steve, de meest gedraaide plaat op de Nederlandse radio. Nu, in het najaar van 2017, brengt Sam zijn debuutalbum uit. Maakt hij de bewering van Billboard waar? En is de release in het najaar van dit album wel het ideale releasemoment?

Het album begint met de bekende singletrack Yes waarop Akon (die je wellicht nog kent van zijn nummer 1-hit Lonely uit 2005) de vocalen verzorgt. Tropische zomerse klanken die het geluid van 2017 typeren. Akon is niet de enige die zijn hulp heeft verleend aan dit album, ook Joshua Radin (singer/songwriter uit USA), Jake Reese (de internationale naam van Jaap Reesema), Girls love DJs en Robert Falcon zijn zogenoemde featuring artists op het album. Daarnaast grijpt Sam Feldt veelvuldig terug naar de roemruchte jaren ’90 qua vocalen. Be My Lover (tezamen met Alex Schulz) is een tekstuele cover van de hit van La Bouche, Save Tonight is een cover van de hit van Eagle eye & Neneh Cherry. Beide tracks zijn representatief voor het grootste gedeelte van het album, en blinken niet uit van creativiteit. Het klinkt erg plichtmatig, en erg flets. Ook met Shot By My Own Gun, met vocalen van The Federal Empire, schiet Sam Feldt in zijn eigen voet. Alsof the Kelly Family weer bij elkaar gekomen zijn. Zoals meerdere liedjes op het album, kabbelt het voort en zit er weinig variatie in.

Maar Sam Feldt heeft het wel in zich om goede tracks te maken. Het eerdergenoemde Summer On You is een prima houseproductie, maar die vind je vreemd genoeg dan weer niet terug op het album. Hetzelfde geldt voor Show Me Love. Ook Sensational, met samples van Love Sensation van Loleatta Holloway, klinkt erg fris en dansbaar en is een parel op het album.

Daarmee valt meteen de conclusie te trekken: met het album Sunrise lost Sam Feldt de hooggespannen verwachting van het Amerikaanse Billboard niet in. Het album komt overeen met een typische Hollandse zomer: veel mindere dagen, met af en toe een opleving. Daardoor roept het moment van de release ook grote vraagtekens op. Met een release in de lente of zomer had het wellicht veel airplay gekregen in diverse strandtentjes, en had het nog wel een succes kunnen worden. Maar de release in het najaar laat het album niet eens terugverlangen naar de zomer.