Cut copy – Haiku from zero

Waardering

7

8

Een paar jaar geleden vlogen de haiku’s je om de oren. Vele mensen confirmeerden zich aan de Japanse dichtvorm van drie regels, met respectievelijk vijf, zeven en weer vijf lettergrepen in de regel. Zo plotseling als deze dichtvorm populair werd, zo snel verdwenen de haiku’s ook weer van het grote toneel. Nu vernoemt het uit Australia komende Cut Copy haar vijfde album naar deze dichtvorm.

Hoewel ze in ons land nog niet erg veel bekendheid genieten – de single Hearts On Fire was een klein radiohitje in 2008 – bestaan ze al ruim tien jaar. Door hun zes weken durende opnameproces van dit album, in Atlanta, zijn ze zich pas echt als een band gaan zien en zeggen ze ook dichter naar elkaar gegroeid te zijn.

De vraag is natuurlijk of er ook haiku’s in de teksten terug te vinden zijn. Het lijkt er niet op. Maar waarom benoem je de dichtvorm dan in de titel van je album? Vooralsnog hebben de leden van Cut Copy zich daar nog niet over uitgesproken. Enigszins een gemiste kans.

Maar wel de enige gemiste kans, want qua songs op het album is het wel raak. Alle negen tracks klinken als een klok, en stil blijven zitten is haast onmogelijk. Misschien klinkt het niet overal bijster origineel, zonder dat Cut Copy een copycat is te noemen overigens, maar dat hoeft ook niet altijd. Niet alle releases hoeven vernieuwend te zijn. Denk aan het Franse Phoenix, denk aan bijvoorbeeld Years And Years. Electropop zoals we dat kennen van de laatste 15 jaar, waarbij duidelijk de invloeden uit de jaren ‘80 terug te horen zijn, zonder dat het op het album ergens gedateerd klinkt. Combineer dat met funky gitaartjes, dansbare ritmes, een volle productie en liedjes die een prima opbouw hebben, en je hebt alle ingrediënten in huis voor een prima plaat.

Zoals gezegd is stilzitten haast onmogelijk, maar dat betekent zeker niet dat het een album is dat puur gericht is op de dansvloer. Integendeel, het album gedijt zeer goed in de huiskamer, of in de tuin op een mooie nazomerse dag. Het album kan zelfs een regenachtige herfstdag draagbaarder maken. Songs als Standing In The Middle Of The Field en Airborne (met zeer aanstekelijk wah wah gitaartje) toveren een glimlach op je gezicht.

Cut Copy heeft met Haiku From Zero een prima no-nonsense electropopalbum uitgebracht. Ook al staan er maar negen nummers op het album, en duurt het daardoor ook maar net 42 minuten, iedere song is wel een schot in de roos. Geen vullertjes om het album maar langer te krijgen, maar kwaliteit boven kwantiteit. Als je een liefhebber bent van electropop met invloeden uit de jaren 80 zal je je hier geen buil aan vallen.