Alanis Morissette – The Storm Before The Calm

Waardering

4

Wie denkt dat we halverwege 2022 wel klaar zijn met post-corona albums, heeft het mis. Ook Alanis Morissette draagt haar steentje bij en komt met een opvallende plaat. The Storm Before The Calm is namelijk een meditatie-album. Gedurende 106 minuten neemt Morissette je aan de hand langs elf verschillende meditaties. Elf verschrikkelijk lange meditaties…

Je hebt van die artiesten die blijven steken in eenmalig succes, de zogenaamde ‘one hit wonders’. Bij Alanis Morissette is er meer sprake van een ‘one album wonder’. Het succes van haar derde plaat, Jagged Little Pill uit 1995, is groots: meer dan 33 miljoen stuks gingen er over de plank. Daarmee staat ze op plek drie in de lijst van bestverkochte albums aller tijden door vrouwelijke artiesten. Dat succes heeft ze nooit geëvenaard en dat zal naar alle waarschijnlijkheid ook niet meer gebeuren. Haar meest recente album, Such Pretty Forks in the Road uit 2020, moest het doen met de verkoop van een schamele 40.000 stuks. Overigens werd Such Pretty Forks in the Road door de internationale muziekpers veel beter ontvangen dan Jagged Little Pill.

The Storm Before The Calm bezigt een geheel ander genre en dient ook een ander doel. Het zal daardoor zeker zijn weg vinden naar de liefhebbers van New Age en slow-ambient en zal ook zeker bij meditatieve sessies en yogalessen prima van pas komen. Het album is beschikbaar via de app Calm, die als doel heeft om de mentale gezondheid van mensen over de hele wereld te bevorderen. Een nobel en lovenswaardig streven van Morissette die in het verleden zelf meermaals kampte met depressie.

Wie gehecht is aan de naam en het imago van de “oude” Alanis Morissette zal bedrogen uitkomen. Geen snerpende gitaren, geen teksten over pijn, genezing en empowerment, geen bitterzoete mee-blèr uithalen. In ruil daarvoor krijgt je als luisteraar 106 minuten goedbedoelde muziek die ‘toegang geeft tot ideeën, visies en inspiratie’, aldus Morissette zelf. Wat kunnen 106 minuten oneindig lang duren. De track Space – Pause On Violence duurt bijvoorbeeld 13 minuten en bestaat voornamelijk uit klanken van blauwe vinvissen die door een synthesizer worden getrokken. Het blijkt echter de stem van Alanis Morissette zelf te zijn. Uiteraard mogen klankschalen in deze setting niet ontbreken, dus die komen ruimschoots aan bod in Purification – The Alchemical Crunch. De song Mania – Resting In The Fire is een opvallend afwijkend nummer dat veel eerder klinkt als progressieve jazz. Het is het beste wat The Storm Before The Calm te bieden heeft, maar ook hier ontbreekt de vocale meerwaarde van Morissette waar je als luisteraar op wacht. Al was het maar om enige begeleiding en sturing te geven tijdens zo’n meditatieve sessie.

The Storm Before The Calm is een niche-album, waarop de feitelijke bijdrage van Alanis Morissette moeilijk te duiden is. Wie op zoek is naar innerlijke rust, bezinning en inzicht kan naar eigen behoefte heerlijk vrij en veilig grasduinen door dit album. Luisteraars die hoopten op het herleven van Jagged Little Pill tijden, wachten 11 muzikale, hoofpijn bezorgende teleurstellingen. Gelukkig zijn daar pillen tegen verkrijgbaar. Paracetamol, ibuprofen of enige andere pijnstiller. Niet die van Drion, zo erg is het nu allemaal ook weer niet…