Alessia Cara – The Pains of Growing

Waardering

7

8

Drie jaar geleden maakten we kennis met de jonge Canadese zangeres Alessia Caracciolo, beter bekend als Alessia Cara. Begin dit jaar won ze een Grammy Award voor beste nieuwkomer (beter laat dan nooit) en nu is ze terug met een tweede album. Met haar debuut Know-It-All liet Alessia al zien dat ze een hoop in huis heeft, dus de verwachtingen voor haar nieuwe plaat zijn hoog gevestigd.

Waar Know-It-All over de laatste tienerjaren van Alessia’s leven ging, gaat The Pains of Growing overvolwassen worden. De inmiddels 22-jarige zangeres bespreekt verschillende ‘struggles’ waar ze mee te maken heeft in haar transitie van kind naar volwassene en doet dat op een gevoelige, maar sterke manier. Opener Growing Pains geeft meteen een mooie samenvatting van de boodschap waar eigenlijk het hele album om draait: het is niet erg om onzeker te zijn of je eenzaam te voelen. Die gevoelens zijn normaal en ooit zul je ervan worden verlost. Neem de tijd om een emotionele gebeurtenis te verwerken, want: ‘It’s easier said than done’, zo zingt ze op het mooie nummer Easier Said.

Vooral tekstueel gezien komt die boodschap goed tot zijn recht. Geef Alessia Cara een gitaar en een microfoon en ze brengt haar gevoelens perfect over. Dat is wel te horen op bijvoorbeeld I Don’t Want To, een nummer dat gaat over een verbroken relatie van de zangeres. Nagenoeg akoestisch: alleen Cara en haar gitaar en het klinkt zó mooi. Alessia heeft haar productieteam echter niet overal achterwege gelaten in ruil voor melancholische akoestische liedjes, want het album kent ook genoeg uptempo en vrolijk aandoende nummers. In Nintendo Game bijvoorbeeld vergelijkt ze de liefde op speelse wijze met een Nintendo-spelletje, met als enige verschil dat er in de liefde eigenlijk niemand wint. Of My Kind, dat gaat over plezier in het leven en blij zijn met wie je bent.

Het uitbrengen van een tweede album is altijd spannend, maar Alessia Cara heeft niets om zich zorgen over te maken. Ze zet de stijl van haar debuutalbum door en vermaakt ons wederom met een album vol met mooie, gevoelige liedjes met teksten waarin veel van haar fans, die zich voornamelijk in dezelfde levensfase bevinden, zich in kunnen herkennen. Een eendagsvlieg? Dat is Alessia Carazeker niet, want met dit album heeft ze voldoende bewezen dat ze een blijvertje is. Zoals ze zelf zegt op de track Girl Next Door: ‘I’ll be sure not to leave ‘fore you know my name’. Het is inderdaad te hopen dat Cara voorlopig doorgaat met waar ze mee bezig is. Als ze in de toekomst doorgaat met wat ze met dit album heeft neergezet kan ze uitgroeien tot een grote popzangeres. Wie weet.