Anne Soldaat – Facts & Fears

Waardering

8

De ervaren Anne Soldaat die zijn eigen album laat opnemen en mixen door ‘jonkie’ Pablo van de Poel. En hem ook nog eens de vrije hand geeft. Alsof de hoofdchirurg zijn scalpel aan de OK-assistent geeft met de woorden ‘doe jij het maar.’ Soldaats intuïtie dreef het nieuwe album Facts & Fears Van de Poels studio in. En die intuïtie laat Soldaat ook nu weer niet in de steek.

Kiezen voor Van de Poel is ook allesbehalve een risico. De DeWolff-frontman bewijst met zijn band al jaren het spel met geluid volledig onder de knie te hebben. Andersom heeft Van de Poel met Soldaat ook weinig te vrezen. Al decennia – Soldaat speelde al met Daryll-Ann toen Van de Poel überhaupt nog geboren moest worden – staat de gitarist en zanger aan de top van de Nederlandse indiescene. Op Facts & Fears lijken de twee elkaar echt gevonden te hebben. Twaalf sprankelende indiesongs met een heerlijke retrovibe zijn de getuigen van een droomhuwelijk.

Soldaat is een druk mannetje en altijd bereid om andere artiesten te helpen met hun albums, de laatste jaren onder meer Tim Knol en Clean Pete. Keerzijde is dat we door zijn filantropie tot nu toe ‘slechts’ vier soloalbums van Soldaat hebben mogen begroeten. Dat hadden er best wat meer mogen zijn, want ook numero vijf bewijst dat de eigenzinnige sound van Soldaat nooit verzadigt. De gitaarpop van One Book, One Life. De country-invloeden van An Angel, A Crook And A Thief. De psychedelica van Pain Train. Facts & Fears is een afwisselende, maar samenhangende plaat geworden.

De stuwende klanken van Flip Decision leveren het meeste vuurwerk op. Voor Soldaat-begrippen een behoorlijk rijkgevuld nummer. Het DeWolff-orgeltje ratelt, het tempo verloopt in een prettige galop en het refrein is van grote klasse. Flip Decision is de track waarin de werelden van Soldaat en Van de Poel het beste samensmelten. Ook tijdens Water Flowing is het van begin tot eind genieten, een track waar de gruizige gitaar en wéér dat te gekke orgeltje het meest opvallen.

Een stuk stemmiger klinkt I Was Lost. De teruggetrokken stem van Soldaat matcht prachtig met de duister klinkende instrumenten en de donkere tekst. In Meet The Other Side eindigt Soldaat met een geestige knipoog naar zijn christelijke roots, in de vorm van een Engelstalige variant op reliklassieker Danke für diesen Guten Morgen. Tijdens The Bad Town doet Van de Poel zijn muzikale duit in het zakje. De gitaarsolo in de swingende track komt voor zijn rekening.

Het vakmanschap klotst over de randen op Facts & Fears. Geen onnodig ingewikkelde concepten, geen uitsloverij en geen overkill aan experiment. Gewoon een club vakidioten die zich onder aanvoering van Anne Soldaat helemaal uitleeft met een fabuleus liedjesfestijn. De twaalf afwisselende tracks klinken opvallend ontspannen en wijds. De vindingrijke Soldaat zwiert vol zelfvertrouwen langs uiteenlopende genres en levert daarmee zijn beste soloplaat tot nu toe af.