Bailey Zimmerman – Leave The Light On

Waardering

7

8

Toen in 2020 het coronavirus uitbrak ging Bailey Zimmerman niet bij de pakken neerzitten. Hij besloot zijn gedenkwaardige stem en liefde voor countrymuziek te delen met de wereld via TikTok. Na vele volgers, likes en media-aandacht zijn we ondertussen bijna twee jaar verder en verscheen zijn debuut-ep genaamd Leave The Light On.

Zo’n eerste ep is voor veel artiesten een kans om aan de wereld te laten zien wat ze in huis hebben. Voor Zimmerman is dit minder aan de orde, omdat zijn miljoenen TikTok-volgers precies weten wat hij de wereld te bieden heeft. Met Leave The Light On drukt de, in Louisville geboren, Amerikaan een stempel op de hedendaagse countrymuziek. Het knappe is dat hij het wel bekende countrygevoel weet te verpakken in iets wat ook behoorlijk fris klinkt.

De ep opent met Zimmerman die de luisteraar toespreekt: ‘De nummers waar je naar gaat luisteren zijn verhalen uit mijn leven. Ik hoop dat ze je wat laten voelen.’ Vervolgens introduceren de pianotoetsen van Never Leave een plaat gevuld met breekbare verhalen. Na het openingsnummer worden de pianoklanken ingewisseld voor het welbekende countryrecept; een akoestische gitaar die wordt ondersteund door een hollow body gitaar.

In de Verenigde Staten wordt Zimmerman al beschouwd als ‘the next big thing’ in de countrywereld. Met zijn debuutnummer Fall In Love wist de Amerikaan de countryhitlijsten, als snelste artiest in de afgelopen vijf jaar, te bestormen. Een vergelijking met Kensington is hier overigens ook niet misplaatst.

Kwetsbaarheid is het centrale thema wat in ieder nummer terugkomt. De tekst van Waiting, ‘I love you until we’re dead and gone/So I’m waiting‘, bevestigt dit nogmaals. De countryzanger geeft zich volledig bloot, maar niet iedereen zal daardoor gecharmeerd zijn. De eerste acht nummers lijken, ondanks een andere aankleding, op elkaar. Where It Ends levert een vorm van uitzinnigheid die zorgt voor een aangename afsluitende verrassing. Een verruiming aan variatie had het charmeoffensief van Zimmerman doeltreffender gemaakt.

Leave The Light On is een debuut-ep gevuld met traditionele doch nieuwerwetse countrymuziek. De niets verhullende teksten van Bailey Zimmerman verraden dat hij eigenlijk best een tedere jongen is. Echter was deze gevoeligheid memorabeler geweest als de plaat niet enkel uit deze vorm had bestaan. Een zachtaardig begin voor Zimmerman doet verlangen naar een onversaagd vervolg.