Balthazar – Sand

Waardering

7

8

De Belgische jongens van Balthazar laten weer van zich horen. Precies twee jaar geleden kwam het vorige album Fever uit, dat nieuwe geluiden liet horen. Met nieuweplaat Sand laten ze de verdere ontwikkeling zien van hun unieke mix van disco en indiepop.

Het album opent met Moment, een wildernis van percussie. De vrolijke en funky gitaarriffs zorgen voor een vrolijk openingslied met een 80’s-vibe. Losers houdt die 80’s-vibe aan met een discodeuntje, vergezeld met een wat deprimerende tekst over het nut van het leven. Gooi daar een groovy baslijn onder en je hebt met Losers een zeer denderend lied. Balthazar brengt de spanning nog hoger met I Want You, met de drukkende bass en zware beat. De overdonderende stem van frontman Maarten Devoldere begeleidt je door de zwaarte van het lied.

De funky beats keren terug op Linger On. De jungle-achtige percussie heeft veel weg van eerdere tracks van Balthazar. In de productie valt te horen dat Sand wegens de coronamaatregelen op afstand opgenomen is. De verschillende elementen klinken op de een of andere manier afstandelijk van elkaar, maar tegelijk vormen ze een mooi geheel. Leaving Antwerp klinkt bijna alsof het door Gorillaz is gemaakt, door de groovy beat en teksten die op een flirterige manier zijn gezongen. Afsluiter Powerless is een rustige ballad met pianoklanken, een geluid dat nog niet eerder op Sand klonk en daarmee een mooie afsluiting van de plaat.

Sand doet denken aan Tame Impala, maar dan minder elektro en meer indie-invloeden. Een soort donkere discomuziek gemaakt met gitaren. De muziek van Balthazar bestaat over het algemeen uit rustige, lange nummers met steeds terugkerende drums of riffs. Het is een sound die je lekker op de achtergrond op kunt zetten, maar nooit echt op de voorgrond komt. Met deze plaat is dat ook niet anders. Balthazar dreigde vorig jaar een break te nemen, maar het is een geluk bij een ongeluk dat de lockdown de band weer zin gaf om muziek te creëren. De teksten op Sand vertellen een verhaal over het leven van nu, zonder uitgaan en zonder muziek. Sommige tracks op het album zijn wel een beetje saai, zoals Hourglass, dat niet helemaal uit de verf komt. Toch zijn er ook genoeg positieve klanken te horen op de plaat, dat vooral naar voren komt in de vrolijke deuntjes en snelle drums van bepaalde nummers. Balthazar heeft met Sand een lekkere opvolger van Fever gemaakt, met aanstekelijke nummers die absoluut opnieuw geluisterd moeten worden.