Barry Hay & JB Meijers – For You Baby

Waardering

8

Wat een dijk van een coverplaat hebben Barry Hay en JB Meijers afgeleverd. Op For You Baby bundelen Golden Earring-frontman Hay en gitarist en producer Meijers hun krachten en dat levert twaalf covers van pareltjes uit de popgeschiedenis op. Waar Barry Hay bij de coverplaat The Big Band Theory in 2008 met Golden Earring koos voor begeleiding door het Metropole Orkest, is de variatie nu groter en zijn de nummers minder bombastisch.

In het tv-programma van Ilse de Lange Ilse’s Veranda maakten Hay en Meijers in 2017 een countryversie van Golden Earrings Radar Love. Platenmaatschappij Universal zag het vervolgens wel zitten om een duettenplaat van covers op te nemen met Hay als soloartiest en met Meijers als producer. Het enige duet op de plaat For You Baby is uiteindelijk Blue Bayou (Roy Orbinson) met gastartiest Danny Vera geworden. JB Meijers, onder andere bekend van De Dijk en The Common Linnets, neemt veel instrumenten voor zijn rekening. Gitaar, bas, cello, percussie, toetsen en drums, hij bespeelt ze allemaal. Voor Hay en Meijers is For You Baby een ode aan hun vriendschap.

Voor de meeste liedjes geldt dat de twee vrienden een andere draai aan de nummers weten te geven. De plaat opent met If Not for You van Bob Dylan, dat trager wordt gespeeld dan het origineel. Door de percussie swingt het de pan uit en krijgt het een Latijns-Amerikaans tintje. Het is het enige lied op de plaat dat wordt gedragen door een grote blazerssectie. Daar staat dan weer het fraai ingetogen gezongen I Hope I Never van Split Enz tegenover, waarin Hay met al zijn gevoelens gooit. Totaal anders is het blokje van de drie nummers Black Star (Elvis Presley), Walking in Memphis (Marc Kohn) en King’s Call (Phil Lynott). Hay en Meijers hebben de tracks een Elvis-achtige sound gegeven. Bij het veel gecoverde I’m on Fire van Bruce Springsteen brandt het duo zijn vingers niet en blijven de twee dicht bij het origineel. Barry Hay is beter verstaanbaar dan Allen Toussaint in Southern Nights waardoor het nummer beter binnenkomt. Op de plaat staan verder nog covers van The Cars, Lou Reed, Dr. John en Elton John.

For You Baby is een mooie trip down memory lane geworden met bekende (Blue Bayou, I’m on Fire) en ook wat minder bekende (King’s Call) nummers. Hay en Meijers zijn er perfect in geslaagd om oude tijden te laten herleven. Het is de eerste samenwerking tussen de twee heren en dat is een gouden greep.

Op 7 en 8 april staan Hay en Meijers in een uitverkocht Paradiso.