Bear Hands – You’ll Pay For This

Waardering

7

8

Bear Hands, een post-punk / indierock bandje uit New York, dat aardig aan de weg timmert met bescheiden hits zoals Giants, maar wiens bekendheid vooral beperkt blijft tot in de Verenigde Staten. You’ll Pay For This is het derde studio album na Burning Bush Supper Slub (2010) en Distraction (2014) dat de band uitbrengt.

Bear Hands is een band die je altijd gerust met rode viltstift kan omcirkelen. Vroeg of laat komen zij er wel, maar dat de tijden veranderen, juist daar gaat You’ll Pay For This over. Op Distraction hoorde je veel vrolijke indierock gecombineerd met synths, op die weg borduren ze weer verder maar de boodschap is anders: Bears Hands is niet meer zo jong. 2AM was de eerste single die werd uitgebracht en ook direct goed werd ontvangen. Het nummer zet de toon van het album als een -soms melancholisch- document van een band die groeit en jonge mannen die ouder worden. Mannen die in een volgende fase van hun leven terechtkomen. Zanger Dylan Rau: “But all I want is to forget, how old I am.” De angst om iets te missen en het proberen jezelf te temmen, het zijn terugkerende thema’s. Ook op Marathon Man is die boodschap hoorbaar.

Over de titel van het album: het leek Bear Hands leuk om de zin ‘You’ll Pay For This’ te zeggen aan het einde van elk optreden, de titel is vooral grappig bedoeld dus. Om deze knipoog wat extra kracht bij te zetten besloten ze het eerste nummer I Won’t Pay te noemen.

Het werk op You’ll Pay For This is erg gelaagd en zit vol synths, waardoor het een intense en droomachtige tint krijgt. Je kan het zien als een mix van de post-punk die we al van Bear Hands kenden, met een nieuwe lading pop daaraan toegevoegd. Voor het album werkte de band dan ook samen met James Brown (Foo Fighters, Arctic Monkeys) en Alan Moulder (Foals, Nine Inch Nails).

Bear Hands is net terug van een tour met o.a. Foals en Cage The Elephant. Grote namen met een status waar zij ook naartoe willen groeien. Dat lijkt de goede kant op te gaan. Nummers zoals Boss, Too Young, Like Me Like That, Chin Ups, Marathon Man en Winner’s Circle, kenmerken zich vooral door het snelle tempo, fijne gitaarspel en dromerige synths, en zijn het vermelden waard als hoogtepunten van het album. Dat zijn er nogal wat, wat genoeg zegt over deze productie.

You’ll Pay For This is wederom een prima album van Bear Hands, wiens naam je nu nog vetter kunt omcirkelen. Het is afwachten wanneer de New Yorkers Europa nog eens aandoen. Ze stonden al op Lowlands in 2014. Voorlopig spelen ze You’ll Pay For This alleen nog in hun thuisland.