Berget Lewis – Berget Lewis

Berget Lewis-selftitled

Waardering

8

Berget Lewis wilde iets anders, iets nieuws. Niet gek, als je nu al kunt terugkijken op een prachtige carrière met veel hoogtepunten. Ze ging naar eigen zeggen ‘op zoek naar zichzelf’: haar tweede album moest anders worden, totaal vernieuwend. En dat is gelukt: het nieuwe album van Berget Lewis is persoonlijker, met meer inhoud.

De eerste zin van het eerste nummer op het album, Aviator, is meteen het eerste bewijs van de ommezwaai: ‘Let me tell you a story, a little bit of my life’. Persoonlijke verhalen zijn de rode draad door het hele album. Alle twaalf de nummers hebben allemaal hun eigen verhaal, wat resulteert in een verrassend kleurpalet aan emoties.

Aan de vocale kwaliteiten van Lewis hoeft niemand te twijfelen. Soms trekt ze haar arsenaal aan stemtrucs open en blaast ze je weg. Daar schuilt soms het gevaar in dat haar nummers schreeuwerig worden. Het mooie van het nieuwe album is dat Lewis ook verbazingwekkend ‘klein’ blijft, zoals in de nummers To The End Of The World en Beautiful You. Dat minimalistische had ze soms nog wel iets meer mogen doen, want het klinkt erg goed.

De tempo’s van de songs, die trouwens voor het grootste deel een fijn soulsausje hebben, zijn stuk voor stuk anders. Blooming en Let It Happen zijn het toppunt van aanstekelijk: vrolijk, uptempo en met een sound die af en toe aan Amy Winehouse doet denken. De laatste track van het album, Let The Night Explode is zelfs een rockknaller waarin Berget Lewis eigenlijk totaal niet meer de Berget is zoals we haar kennen. In soul blijft ze duidelijk het sterkst, maar het experiment van de zoektocht is zeer zeker geslaagd!