Funktional J – The Groove Trip

Funktional J bouwt zelfstandig aan een trap naar de (inter)nationale souljazztop. Met zijn nieuwe EP The Groove Trip gaat hij opnieuw een traptrede hoger. Het geluid is voller dan het album My Mellow Days, maar de stijl is onveranderd: swingend, vol met hiphopinvloeden en lekker kort. Het moet immers wel functioneel blijven.

De EP bestaat uit zes tracks die de Eindhovense beatmaker Jermaine Pinas in 17 minuten en 16 seconden geramd heeft. De proloog, ‘Ready, Set & Go’ geeft meteen de bedoeling aan: loungy begin, maar na verloop van tijd wel genoeg drums en blaaswerk om energie te geven. Daarna kan het feest beginnen. Met ‘Modern Tragedy’ wordt de lat nog een beetje hoger gelegd. Het nummer is een samenwerking met de Amerikaanse vocalist JahOfYork en dat geeft de internationale ambities van Funtkional J wel aan. Perfecte plaat om loungy op de bank naar te luisteren, maar wel met een tragische laag: we zijn vergeten hoe we keuzes moeten maken is de boodschap van JahOfYork.

Het tempo komt erin bij de derde track, zoals de titel ‘Turn it Up (my 808er)’ op zich al doet vermoeden. Veel elektronische geluiden, veel beats per minute maar nog wel op een aangenaam tempo om je hoofd op mee te bewegen. Verder een beetje eentonig, lekkere beat maar had misschien iets meer afwisseling verdiend.

‘The Takeover Project’ is de absolute verrassing van de EP. De vraag is of het zo bedoeld is, maar door een catchy trompetsampletje aan het begin lijkt het alsof de jaren ’70 je gehoorgangen overnemen. Een briljante, bijna Nile Rodgers-achtige instrumentale track met ontzettend veel afwisseling. Na drieënhalve minuut ebt het geluid langzaam weg, maar het nummer had nog prima twee keer zo lang mogen duren.

De afsluiter van de EP is weer zoals het begin. ‘Home Sweet Home’ heeft een romantische pianolaag waarover snelle, tikkende drums zijn gelegd. Het nummer hinkt daarmee een beetje op twee gedachten: is het nou een energiek nummer of toch wel erg loungy? Eigenlijk is de conclusie: een perfecte combinatie, functioneel zoals Jermaine het bedoeld heeft.

Het toetje, of signature track zoals Funktional J. hem genoemd heeft, heet ‘So Funktional (Friday High Day Remix)’. Anders dan de rest van de EP waagt Jermaine Pinas zich aan dubstep. Een interessant experiment waaruit maar weer blijkt waarom hij zijn eigen muziek digitale magie noemt. Een spetterend einde van de Groove Trip, die je ruim 17 minuten laat genieten van zeer uiteenlopende resultaten van die magie.

 

Luister zelf!