Betty Who – The Valley

Waardering

5

5

7

6

Betty Who? Betty Who! Deze in Australië geboren zangeres ging vorig jaar viral met haar eigen versie van I Love You Always Forever. De versie van Betty (origineel van Donna Lewis) domineerde het internet, omdat een kersvers bruidspaar een flashmob organiseerde met hun gasten op Betty’s versie. Maar Betty zelf kennen wij eigenlijk nog niet zo goed. Haar eerste album Take Me When You Go uit 2014 klonk veelbelovend, maar het succes bleef achterwege. Zal haar nieuwe album The Valley hier verandering in brengen?

The Valley opent met de titeltrack van het album. Een nummer van anderhalve minuut, zonder instrumenten. Een interlude eigenlijk. Gelijk is te horen dat Betty Who beschikt over een eigen en herkenbaar stemgeluid; een beetje hees, maar toch helder en vooral de lage noten klinken allemaal erg prachtig en veelbelovend voor de rest van het album.
De warme klanken van Jessica Anne Newham (Betty’s echte naam) verdwijnen al snel bij het tweede nummer van de plaat: Some Kinda Wonderful. Het zijn ietwat schreeuwerige vocalen van de zangeres die je hoort in dit elektropopnummer. “The rest of my life is some kinda wonderful”, zingt Betty. Een positieve vibe die eigenlijk doorgaat op de rest van The Valley.

Het tweede album van Who bevat zelfs een ode aan de Princess Of Pop: Britney Spears. De vierde track, Mama Say, bevat wat lyrics uit het nummer I’m A Slave 4 U. Mama Say is jammer genoeg wel de zwakste van alle dertien nummer die de plaat telt. De beat is zwak en klinkt niet af, maar het is wel erg leuk voor de Britney-fans.

Britney Spears is niet de enige waar Betty zich door laat inspireren. In een interview met Variance Magazine vertelde ze dat ze opkijkt tegen onder anderen Miley Cyrus en Katy Perry. It makes sense als je Betty’s muziek luistert; het is heel erg poppy, pop van nu. Toch is er een groot verschil tussen Betty’s voorbeelden en zijzelf: Cyrus en Perry zijn vernieuwd, Betty niet. Halverwege het album ben je namelijk nog niet iets tegen gekomen waarvan je denkt “Dit heb ik nog nooit eerder gehoord”.

Het stemgeluid van de 25-jarige zangeres komt goed uit de verf bij het nummer Make You Memories. Tijdens het refrein schiet Betty zo nu en dan even de hoogte in. Make You Memories is een midtempo track, bevat een gitaarsolo en geeft je een vrolijk gevoel.
Dat vrolijke gevoel is te voelen bij het hele album. Het perfecte moment om het album te luisteren: lentezonnetje op je bol, lopend door dat stad, zonnebril op en koptelefoon op (TIP!).

The Valley is vrolijk en cathy, maar daar houdt het eigenlijk wel mee op. Natuurlijk hoeft niet elk album of artiest vernieuwend te zijn. Mensen hebben behoefte aan leuk geproduceerde liedjes die snel in je hoofd blijven hangen, maar toch is het jammer. Betty heeft een bijzondere stem, maar die komt niet helemaal tot zijn recht op de plaat. De nummers op het album klinken als nummers die we eigenlijk allang kennen. Zal de zangeres met The Valley doorbreken bij het grote publiek? Waarschijnlijk begint de recensie van haar derde album opnieuw met de vraag “Betty Who?”.