Bløf – Aan

Waardering

6

7

De Nederlandse poprockers Kensington, Chef’Special en Racoon hebben allemaal de Nederlandse taal verlaten. Het Zeeuwse Bløf heeft daarentegen een uitgebreid scala aan hits, gezongen in het Nederlands. Misschien is dat wel te wijten/danken aan het feit dat ze ondertussen alweer 25 jaar actief zijn. Toch banjeren ze door met een nieuw goed gevuld album, dat het gewoon weer waard is om te luisteren.

Onlangs heeft het brein achter de teksten van Bløf, Peter Slager, de Lennaert Nijgh-prijs gewonnen. Dat is niet bij iedereen goed gevallen, maar niemand zal ontkennen dat de beste man wel een neusje voor hits heeft. Ruim een maand voor de release van het album hoopt Bløf Wereld van Verschil toe te voegen aan het bovengenoemde scala. Vergezeld door sympathieke rapper Typhoon, vertelt leadzanger Paskal Jakobsen ons om onze verschillen naast ons neer te leggen en zowel figuurlijk als letterlijk elkaar te omarmen. Beide heren kennen en noemen oneindig veel metaforen om de boodschap over te brengen. Bløf gaat metaforen op Aan zelden uit de weg en omarmt de filosofische schrijfstijl die ze de Lennaert Nijgh-prijs heeft opgeleverd.

Aan opent met misschien wel een van de beste nummers die Bløf ooit heeft geschreven. Zachtjes Zingen heeft een sterke elektronische nadruk, maar de bassline die je meeneemt naar een andere planeet steelt de show. Na deze opening wordt duidelijk waarom Bløf niet te vaak synthesizers en dergelijke moet gebruiken. Vanaf Als Je Weggaat laten ze zich weer van hun beste kant zien. Als Je Weggaat is op dezelfde manier meeslepend als Harder Dan Ik Hebben Kan en Dansen Aan Zee dat aan het eind van de vorige eeuw waren. Twee nummers later doet Languit Vallen hetzelfde maar minder theatraal.

Op de tweede helft van Aan is duidelijk dat de band voor inspiratie weer terug is gekeerd naar hun geliefde Zeeland met teksten zoals ‘De zon komt op uit het water’ en ‘Wij zitten hier in het gammele strandhuis.’ Die inspiratie pakt op het ene nummer beter uit dan op het andere, maar het is wel door en door Bløf. Met Aan laat Bløf zich van alle kanten en stijlen horen die ze ooit hebben uitgebracht. Zo zitten hier wat typische Umoja nummers tussen, maar ook de klassieke Bløf-formule. Paskal Jakobsen is charismatisch als altijd door zijn stem gevuld met sentiment en overtuiging.