Blossoms – Foolish Loving Spaces

Foolish Loving Spaces

Waardering

6

7

Foolish Loving Spaces is het derde album van de Engelse indiepopband Blossoms en is daarmee de opvolger van Cool Like You uit 2018. De productie lag deze keer in handen van het duo James Skelly (The Coral) en Rich Turvey. Op Foolish Loving Spaces laat het vijftal uit Stockport invloeden van U2, Talking Heads en Primal Scream horen.

Met If You Think This Is Real Life begint het album vrolijk. Door de synthesizers en het drumwerk had het nummer perfect gepast in de jaren tachtig. De discosound van dit dansbare nummer zal het zeker goed doen tijdens het aankomende festivalseizoen. Ook Your Girlfriend is een vrolijk liedje met een lekkere beat waarop je kan dansen. Bij het meest recent geschreven The Keeper wordt het zelfs nog vrolijker door de inbreng van een vrouwelijk gospelkoor. De opzwepende piano zet de toon, maar zorgt er tevens voor dat het niet verveelt. Aan het einde is er meer ruimte voor de gitaar van Josh Dewhurst.

Na deze uitstekende nummers gaat het tempo iets naar beneden. Met My Swimming Brain laat de band echter weinig vernieuwends horen. De sound lijkt erg op de eerste drie nummers van het album. Daarnaast gebeurt er muzikaal niets bijzonders waardoor het zelfs gaat vervelen. Dit is helaas ook het geval bij Romance, Eh? en Falling For Someone.

Het rustige tempo blijft in My Vacant Days waarin alleen de stem van Tom Ogden en een akoestische gitaar te horen zijn. De band bewijst hiermee dat de plaat niet alleen vol staat met vrolijke liedjes. Oh No (I Think I’m In Love) staat in het teken van een akoestische gitaar met de piano op de achtergrond. De manier van zingen en de sound maken het prettig om naar te luisteren. Het nummer had zomaar door singer-songwriter Andy Burrows geschreven en gezongen kunnen zijn.

Bij afsluiter Like Gravity maakt de band gelukkig weer meer gebruik van de gitaar en de synthesizer. Het lijkt qua stijl op hun hit Charlemagne. Ook blijven de lyrics, waarin de albumtitel wordt gezongen, lekker lang hangen. “I’m surrounded by the ways you seem to seduce all thought away and I can’t hide. Foolish loving spaces, I’m in foolish loving spaces in my mind.” Like Gravity is een van de betere nummers van Foolish Loving Spaces.

Foolish Loving Spaces staat duidelijk in het teken van vrolijke, dansbare songs, maar de rustige nummers missen wat pit van de gitaar en synthesizers. Het is allemaal wel ontzettend degelijk, waardoor het een goed, maar niet erg bijzonder album is geworden.