Buddy Guy – The Blues Is Alive And Well

Waardering

8

Buddy Guy is een grootheid binnen de (Amerikaanse) blues wereld. Guy is inmiddels 81(!) jaar oud, maar brengt nog regelmatig nieuwe albums uit. The Blues Is Alive And Well is de opvolger van Born To Play Guitar uit 2015. De carrière van Buddy Guy duurt al meer dan vijftig jaar en hij is meermaals onderscheiden en ook opgenomen in The Rock & Roll Hall Of Fame.

De gevolgen van het ouder worden dienen zich ook aan bij Buddy Guy. Hij beseft heel goed dat zijn beste tijd achter hem ligt en zijn afscheid nadert. In de openingstrack, A Few Good Years, vertelt hij dat hij veel geluk heeft gehad, veel plaatsen gezien heeft en een berg geld heeft verdiend. Het enige dat hij nu nog nodig heeft zijn een paar goede jaren. Smekend wendt hij zich tot ‘The Lord’ in een onvervalst slepend bluesnummer.

Guy heeft met heel veel grote artiesten opgetreden en een aantal daarvan spelen nu met hem mee op dit album. In Cognac geven niemand minder dan Keith Richards en Jeff Beck acte de présence. Gitaargeweld alom dus. Stones-fans kennen Guy onder meer uit de concertfilm Shine A Light. In het middenstuk van het nummer is er een soort vraaggesprek van Guy met Richards en Beck, die beiden antwoorden met hun gitaar. ‘Can’t drink with me no more Muddy (Waters) / But I got Keith Richards / How ‘bout you Beck?’

De titeltrack is een smooth bluesnummer. Een gelikte productie, een blazersensemble en uiteraard mag ook de gitaarsolo niet ontbreken. Guy zingt dat de blues nog springlevend is en aan het einde geeft hij de boodschap ‘Keep the blues alive!’ mee.

Blue No More is een klassieke bluessong met een gastoptreden van James Bay. Op voorhand zou je denken dat dit een onmogelijke combinatie is, maar het resultaat valt mee. Al valt de stem van Bay in het niet naast die van Guy.

Ook Mick Jagger doet mee met zijn oude vriend. Hij zingt in You Did The Crime samen met Guy. Een heerlijk Chicago bluesnummer over een vrouw die overspel pleegt. ‘You did the crime / But I’m the one doin’ the time’. Jaggers stem is bijzonder geschikt voor de blues. In de beginjaren van de Stones maakten ze ook dit soort muziek en twee jaar geleden brachten zij nog Blue And Lonesome uit, waar dit nummer ook niet op misstaan had.

The Blues Is Alive And Well is een nieuw album met een oude sound en vintage blues. Het is met 64 minuten en vijftien tracks ook een volwaardig album en geen haastklus. Guy houdt van zijn muziek en om op te treden en dat hoor je terug op de hele plaat. In de handen van Buddy Guy is de blues zeker alive and well!