Cage The Elephant – Tell Me I’m Pretty

Waardering

8

Van loodgieter naar rockzanger, dat is het levensverhaal van Matthew Shultz. Toch zingt de zanger van Cage The Elephant alsof hij nooit anders heeft gedaan. De band laat met Tell Me I’m Pretty zien dat ze nog steeds kunnen rocken, maar ook durven te experimenteren.

In een serie video’s van VEVO vertelt Matt wat de bedoelingen achter het album zijn. Zo vertelt hij dat de band het niet te moeilijk voor zichzelf wilde maken, dat veel nummers one-take zijn en dat ze het graag persoonlijk wilden houden. In de ‘webisodes’ is goed te zien hoe gefocust de jongens op hun muziek zijn.

Dit is ook goed terug te horen op Tell Me I’m Pretty. De nummers zitten heel goed in elkaar en er is genoeg afwisseling. Binnenkomer Cry Baby zet meteen de toon voor het album. Het is duidelijk dat de band zijn imago nog lang niet kwijt is, de gitaren en losgaande drums zijn gelukkig nog steeds aanwezig.

Het valt wel op dat, hoewel Cage The Elephant nog steeds rockt, de muziek iets zachter is geworden. Het schelle, soms lawaaierige geluid dat we van de band kennen is niet veel terug te horen op het album. Dit zorgde ervoor dat de muziek wat eentonig dreigde te worden, dus de verandering is vooral heel positief.

Een grote geruststelling is dat de teksten even goed zijn als altijd. Vaak kiest Matt ervoor om een verhaal te vertellen met zijn nummers. Too Late To Say Goodbye is hier een perfect voorbeeld van. ‘Het nummer gaat over Bonnie en Clyde,’ legt de zanger uit. ‘Het is geschreven vanuit Bonnies perspectief, ze viel voor de verkeerde man. ‘Ik wilde het nummer schrijven alsof Bonnie een pyromaan is die verliefd wordt op vuur.’ De gedachtegang resulteert in zinnen als ‘Now I’m under your spell, trapped in a lie, shouldn’t have stood that close to the fire.’

Een uitblinker op het album is Trouble. Het geeft gevoeligheid goed weer , maar met een soort omhangende melancholie. De stem van Matt is doordringend en gaat van hoog naar laag. Het geheel klinkt bijna blikkerig, alsof het nummer ‘s nachts ergens in een café gedraaid wordt. Het voegt een hele fijne variatie toe aan het album.

Cage The Elephant heeft niet teleurgesteld. De verhalen zijn gebleven, net als de sfeer. Ze hebben voor een gevarieerd album gezorgd dat heel goed in elkaar zit. Met Tell Me I’m Pretty is de rustige kant opgezocht, maar de band heeft zijn edge zeker niet verloren.