Chaka Khan – Hello Happiness

Waardering

6

7

‘Chaka, Chaka, Chaka, Chaka Khan.’ Haar naam bekt o zo lekker, maar de diva kan er zelf ook nog wat van. Na twaalf jaar is de 65-jarige Queen of Funk terug met nieuwe muziek. Hits als I’m Every Woman en Ain’t Nobody staan nog altijd in ons geheugen gegrift (ook al ben je ver na de 70’s geboren), maar Chaka is niet te stoppen. Afgelopen week bracht ze haar gloednieuwe album Hello Happiness uit.

En zo heet ook de openingstrack van de plaat met de toepasselijke titel. Het geluk lacht mevrouw Khan in 2019 toe. Drie jaar geleden checkte de zangeres nog in bij een afkickkliniek op haar pijnstiller-verslaving af te komen, maar die tijd ligt achter Chaka. ‘Music makes me say goodbye sadness’, zingt ze op de harde en funky beat van Hello Happiness. Chaka ‘takes us back to the dancefloor’ op de single.

Datzelfde geldt voor Like A Lady en Like Sugar (de leadsingle van de plaat). Door de heerlijke funk en disco productie heb je zin om rolschaatsen aan te schaffen (of voor de 40+’ers: van zolder halen) en je helemaal kapot te zweten in een jaren zeventig club.

Mocht je nu denken dat Chaka wat afgedankte hitjes uit het begin van carrière uit de kast heeft getrokken? Dan heb je het mis. Voor Hello Happiness werkte mevrouw Khan samen met Switch. Zegt die naam je niks? Waarschijnlijk zijn hits wel. Switch in namelijk onderdeel van Major Lazer en hij produceerde samen met Chaka zelf alle zeven nummers van het album.

Mocht je een fan zijn, dan weet je dat Chaka’s gouwe ouwes hysterische en soulvolle uithalen hebben. En mocht dat juist de reden zijn waarom je zo van haar houdt, dan is dit niet ‘het’ album voor jou. Track drie, Don’t Cha Know, is zelfs bijna instrumentaal.

En die track is waarschijnlijk de clue van het album. Of zoals Khan al op Hello Happiness zong: ‘it’s all about the music.’ Mevrouw Khan hoeft zichzelf echt niet meer te bewijzen met legendarische vocals, maar neemt je wel even mee naar de New Yorkse discoscène uit de ‘70’s.