CHVRCHES – Every Open Eye

Waardering

8

8

9

9

Wanneer je begint met luisteren naar Every Open Eye, het tweede album van synthpop-trio Chvrches, is de kans groot dat het niet meteen dezelfde impact maakt als het uitstekende debuut The Bones Of What You Believe. Maar geef dit album het voordeel van de twijfel, de Schotse band heeft er namelijk echt een pareltje van gemaakt.

 Chvrches maakt muziek dat ergens tussen indie en pop zit. Indie omdat ze alles zelf doen, pop omdat de muziek ontzettend aanstekelijk is. De band zei ook tegen de Huffington Post dat ze geen andere kant opgingen, maar dezelfde band willen blijven. Ze lieten zich niet beinvloeden door nieuwe invloeden, maar keerde terug naar hun vertrouwde studio in Glasglow.

Toch is er iets nieuws aan Every Open Eye in tegenstelling tot het debuut. De muziek hangt samen met eerdere hits als Gun en The Mother We Share. Maar op Every Open Eye klinkt zangeres Lauren Mayberry zelfverzekerder dan ooit. Door haar sterkte teksten weten Doherty en Cook tot op de puntjes uitgewerkte synthpop te creëren. Dit was ook het geval bij het debuut, maar dit keer zijn ze niet stoppen. ‘Bury it and rise above!’ zingt Mayberry herhalend onder de stompende beat op Bury it. ‘Cover up that you’re ruthless, nobody is ever gonna notice!’ zingt ze ook nog om even duidelijk te maken dat ze klaar is met een oude liefde.

Die statements die ze op Bury It maakt komt vaak genoeg terug. Zoals op eerste single Leave a Trace, de middle finger mic-drop zoals Lauren het nummer noemt. ‘I’ll will wipe the salt off of my skin and I’ll admit that I got it wrong’, zingt ze. De manier waarop Mayberry haar teksten zingt zijn eerlijk, puur en oprecht. Ze heeft geen zin meer om verder te gaan in een relatie die dezelfde spiraal maakt. Een thema dat ook op opener Never Ending Circles terugkeert: ‘You gave me everything I never deserved,’ klinkt erover terugkerende loops en synths. Down Side Of Me is een fragieler nummer waarin de zangeres juist probeert te veranderen: ze probeert haar minder goede kant te verstoppen om haar relatie te redden.

De teksten mogen dan wel heel erg sterk zijn, de muziek is wat Every Open Eye zo ontzettend briljant maakt. Clearest Blue bevat geen refrein, maar bouwt zich langzaam op tot het middelpunt waarna er een oase van synths en drumbeats te horen is. Playing Dead is net zo pakkend. De productie is tot in de puntjes verzorgd. Loops, zinderende synths en Lauren’s sterke overgave zorgen voor een wervelwind aan sensatie. Die sensatie is op ieder nummer terug te vinden. Make Them Gold is de ware tegenstander van hun grootste hit The Mother We Share. Catchy as hell, maar net zo verzorgd als ieder ander nummer. Chvrches zoekt niet naar hits, ze maken ze gewoon. Bewust of onbewust.

Chvrches is niet een band die afschreven mag worden als een simpel popbandje. Het is niet een zangeres met twee producers. Het is een band met een hart. Een hart voor zowel de muziek als voor de boodschap. Every Open Eye is het sensationele bewijs hiervan: een overweldigend popalbum dat soms pijnlijk herkenbaar is maar ook ontzettend verslavend is door de intrigerende productie.