Disclosure – Caracal

Waardering

8

 

Disclosure ontplofte in oktober 2012 dankzij hun wereldhit Latch met zanger Sam Smith. De broers, Howard(21) en Guy Lawrence (24) belandden op dat moment in een sneltrein. Na nog twee hits te hebben gemaakt met onder andere AlunaGeorge en Eliza Doolittle was het wachten op een album. Dat  kwam er, en hoe. Op 3 juni 2013 brachten de Engelse broers hun eerste verzameling van platen  uit: Settle. Het werd een enorme hit en werd zelfs genomineerd voor een Grammy in de categorie: Best Dance Album.

Inmiddels is dat alweer twee jaar geleden en de tijd is daar voor een nieuw album, genaamd:  Caracal. Met op de voorkant, jawel, een caracal. Voor de niet-zoölogen onder ons: dit  is een wilde kat uit Afrika. De gebroeders hebben voor dit ontwerp gekozen omdat de  caracal het lievelingsdier van Howard is,  én omdat de titel van het album anders veel te lang zou worden, omdat ze met zoveel verschillende artiesten  samenwerken.

Caracal telt 11 nummers, waaronder samenwerkingen met onder andere Kwabs, The Weeknd, Lorde, Gregory Porter, Lion Babe en natuurlijk Sam Smith. Omen  is hét pronkstuk van het album. De combinatie Disclosure & Sam Smith blijkt keer op keer goud te zijn. Ook de combi met Gregory Porter blijkt van grote waarde. Holding On is erg catchy en de vocalen van Porter passen erg goed bij dit nummer.

Met Nocturnal ft. The Weeknd als openingslied begint het album mysterieus en knallend. Het heeft een heerlijke vibe, en het is precies zoals Disclosure het goed kan : het is meeslepend en er zit een fijne groove in. De emoties die deze platen oproepen zijn mooi en de lyrics nog mooier. ‘Found myself where I started, this isn’t where I want to be. The time that I find hardest, always comes eventually.’

Verder draagt ook Lorde haar steentje bij aan het album. Lorde’s bijzondere stem blijft indrukwekkend en is zeker een aanwinst. Caracal barst van de goede nummers  en Disclosure blijkt nog maar eens te bewijzen van wereldklasse te zijn.

Disclosure flikt het weer. Dit album is magistraal mooi en een genot voor het gehoor. Caracal bevat een heerlijke sfeer en zuigt je op in een verzameling bomvol betekenisvolle liedjes en sterke vocalen. Een parel voor de geduldige fans die al een redelijke tijd hebben moeten wachten. Luister Caracal hieronder: