Dodie – Human

Waardering

8

Een stem die je hart omarmt, dat is hoe de stem van Dodie klinkt. De 23-jarige vrouw is bekend geworden via haar YouTube-kanaal. Met een eigenzinnige en akoestische stijl steelt ze harten over de hele wereld. Human is haar derde ep in korte tijd.

Schattig is een etiket dat je zeker op de muziek van Dodie zou kunnen plakken. Maar als je dieper kijkt en beter luistert, hoor je dat onder de lieve klanken een onzeker persoon onder schuilt. ‘Maak je maar geen zorgen’, zegt ze met haar muziek. ‘Ik heb ook problemen.’ Met haar muziek reikt ze een hand uit naar diegene die het nodig hebben.

De ep opent met Arms Unfolding. Haar zachte, zoete stem zingt over een aanhoudende noot die de track een atmosferisch gevoel geeft. Dit korte nummer wordt gevolgd door een meer pop-georiënteerde track Monster: een uptempo, elektronische lied met een klepperende beat. Later valt een koor in die een lekkere contrast biedt tegenover de lieve, fluisterende stem van Dodie. Dit lied biedt een wat vrolijker geluid tegenover de treurige liedjes van de ep. Op de nummers Not What I Meant en Human wordt er een tweede, mannelijke stem toegevoegd die voor meer disharmonie zorgt, maar tegelijkertijd de nummers ook meer emotie geeft.

Human is een rustig, sereen nummer, alsof de twee stemmen een rustige waltz met elkaar dansen. Het nummer gaat over menselijke gevoelens en hopen dat het gevoel van ‘nu’ niet overgaat. De harmonische wendingen maken het een track die keer op keer geluisterd kan worden  zonder dat het saai wordt. She laat een kwetsbare kant van Dodie zien, over het feit dat ze zich aangetrokken voelt tot een vrouw en of dat wel oke is, bijna tot het obsessieve toe. Mag ze haar wel zo aankijken? Is het verkeerd terwijl ze zo mooi is om naar te kijken? Ook al ziet ze mij(dodie) niet op die manier? Deze vragen worden begeleid door een rustige akoestische gitaar en violen.  Het album sluit af met Burned Out, een mooie pianoballad over depressie en de mensen om je heen die je willen helpen.

Dodies populariteit wordt alleen maar groter en met deze ep kan het niet anders dat die trend alleen maar door zal zetten. Human is een prachtige productie dat laat zien wat Dodie allemaal in huis heeft. Sereen, maar ook eigenwijs en rebels. Ze zet zich af tegen de popmuziek, terwijl ze tegelijkertijd een aangenaam geluid creëert . Ze heeft zich als artiest ontpopt met haar eigen, unieke stijl van muziek en teksten, en is zeker een artiest om in de toekomst goed in de gaten te houden.