Dolly Parton – A Holly Dolly Christmas

Waardering

6

7

De queen of country, Dolly Parton, verblijdt ons deze prille herfst met een bijzonder kerstalbum. A Holly Dolly Christmas is een excentrieke mix van de hartverwarmende country waar ze bekend om staat, gemengd met het gezellige en warme gevoel van winterse feestdagen. Het vrolijke gepingel van de banjo in combinatie met een handjevol iconische artiesten zorgt ervoor dat deze plaat aankomende kerst in redelijk wat huiskamers zal worden afgespeeld.

Parton steekt bekende kerstliedjes in een heerlijk Tennessee-jasje, de zuidelijke Amerikaanse staat waar ze vandaan komt. Onder andere het lied I Saw Mommy Kissing Santa Claus staat op deze plaat. Deze is al zo vaak gecoverd – de bekendste is van de Jackson 5 – maar Parton kan er ook wel een aardig kunstje mee. De gitaarslide en het zachte getokkel van een akoestische gitaar doen je denken aan de melodieën van de cartoonserie Spongebob Squarepants, al voelt het niet gelijk alsof je in een ananas diep onder de zee woont. Het geeft juist eerder de sfeer van kerst in de woestijn en dat voelt hartelijk. Odes aan een dik pak sneeuw hoef je op dit album niet veel te verwachten.

Eén van de meest opvallende samenwerkingen op dit album is met Late Night talkshow presentator Jimmy Fallon. Hoewel hij best een aardig nummertje kan zingen, staat hij niet bekend als een grote virtuoos. Toch maakt hij samen met Dolly Parton een vrolijke, snelle cover van de meest populaire kersthit óóit gemaakt: All I Want For Christmas Is You. Het komt zeker niet in de buurt van het originele lied van Mariah Carey, maar desalniettemin is het een plezier om naar te luisteren, vooral door de ontzettend hyperactieve banjo die er weer bovenuit schittert.

Andere minder onverwachte artiesten die Parton op deze plaat vergezellen, zijn onder andere Miley Cyrus en haar vader Billy Ray Cyrus. De liedjes die ze met deze twee maakte zijn totaal niet met elkaar te vergelijken. Met de jonge Miley zingt ze in een veel klassiekere stijl met geluidseffecten van bellen en klokken, terwijl het intro met vaderlief doet denken aan het popkerstalbum van Justin Bieber. Op dit album doet Miley het beter dan haar vader, omdat de clichépop van zijn nummer niet lang zal blijven hangen. Het gitaarspel en de drums zijn gewoontjes en teksten als As long as we can be together/Anywhere is fine by me raken geen hoog poëtisch niveau.

Maar niet getreurd, een matige track maakt gelukkig ruimte voor een beter, swingend nummer met niemand minder dan de muzikale kerstman Michael Bublé. Parton maakt een slimme keus door met hem samen een lied te maken. De jazzy stem van Bublé, die overigens ook een van de bekendste kerstalbums gemaakt heeft, geven de pure country van Parton een swingende ondertoon. Cuddle up, Cozy Down Christmas is waarschijnlijk het enige nummer dat je het meest doet denken aan een knisperend haardvuurtje waar je lekker knus deze track zal luisteren.

A Holly Dolly Christmas is een prima album, maar komt niet in de buurt van de grootmachten in dit genre, zoals Mariah Carey en Michael Bublé dat zijn. Daarom zal je deze plaat waarschijnlijk niet snel tijdens de feestdagen horen op de winkelradio’s van grote warenhuizen. Maar dat gaat men er zeker niet van weerhouden om de plaat tijdens de frisse kerstdagen toch eens het voordeel van de twijfel te geven.