Drive Like Maria – Creator Preserver Destroyer

Waardering

7

8

Het was een bijzonder idee van Drive Like Maria: een nieuw album uitbrengen in drie delen. In het voorjaar van 2016 verschenen vier nummers op de ep Creator, het volgende viertal tracks volgde in september op Preserver. Beide ep’s zijn – aangevuld  met de laatste vier composities – nu samengevoegd tot het album Creator Preserver Destroyer. De terugkeer van Drive Like Maria is daarmee eindelijk voltooid.

De Belgisch-Nederlandse formatie boekte sinds het uitbrengen van debuutplaat Elmwood (2009) behoorlijke successen. De afgelopen jaren was het echter stil rond Drive Like Maria. Bepaald geen vooropgezet plan, meer een toevallige samenloop van omstandigheden. Bassist Robin van Saaze vertrok en andere projecten kregen even voorrang.

De comeback gaat gepaard met een andere grondhouding. Er is een professioneel management geregeld en alle bandleden bemoeiden zich voor het album met het schrijfproces. Met hernieuwde moed dook de band de Italiaanse studio in om Creator Preserver Destroyer op te nemen. Een titel die de totstandkoming van de plaat weergeeft. ‘Je creëert iets, je omarmt het en je laat het los. Ik denk dat de titel heel erg past bij ons proces’, aldus gitariste Nitzan Hoffmann in gesprek met Nieuwplaat.

Acht van de twaalf nummers op het album zijn dus al in de loop van 2016 losgelaten. Na een aantal maanden zit de sleet er allerminst op. Met name Keeps Me Going en Tiny Terror staan nog altijd als een huis: heerlijke rocksongs vol interessante tempowisselingen en in het geval van Tiny Terror een weergaloos outro.

De vier nieuw uitgebrachte tracks moeten zeker niet gezien worden als opvulling. ‘Dit zijn voor mijn gevoel de nummers die we expres hebben opgespaard’, vertelde Hoffmann aan Nieuweplaat. ‘We wilden het publiek eerst weer even aan ons laten wennen’. Dit doet vermoeden dat het laatste viertal nummers afwijkt van het gebruikelijke Drive Like Maria-geluid.

De vermoedens worden bevestigd met Will We Ever en When The Lights Go Down. Twee rustige nummers, waarvan laatstgenoemde zelfs een heuse pianoballad blijkt te zijn. Deze voegt weinig toe aan het album. Vlak daarvoor heeft I Wonder If It Goes immers al voor een rustmoment gezorgd, waardoor het gaspedaal vervolgens best weer mag worden ingetrapt. Nu When The Lights Go Down opeens nóg een versnelling lager schakelt, drijft de aandacht behoorlijk af van de muziek.

Gelukkig krijgt Drive Like Maria de boel weer op de rit. Taillight – als meest recente single uitgebracht – en met name het energieke slotnummer Forget laten horen waarom de groep nog steeds tot de betere rockbands van de Benelux behoort. Nog één keer leeft de driemansformatie zich volledig uit op de instrumenten.

Het fundament van Creator Preserver Destroyer was met het uitbrengen van de ep Creator ijzersterk. Aan de ene kant kon het volledige album van Drive Like Maria zo al bijna niet meer mislukken, aan de andere kant zat het zelf opgebouwde verwachtingspatroon de band in het vervolg in de weg. Met Creator werd de lat zo hoog gelegd, dat de resterende twee kwartetten songs dat niveau moeilijk konden bereiken. Niettemin is het een zegen dat Drive Like Maria met dit album de radiostilte definitief heeft doorbroken. Gitariste Nitzan Hoffmann ‘weet nu dat Drive Like Maria hét project is waar ik mee door wil’. Dat valt alleen maar toe te juichen.