Drive Like Maria – Preserver (ep)

Waardering

7

Het afgelopen voorjaar maakte het Belgisch-Nederlandse rocktrio Drive Like Maria veel indruk met hun ep Creator. Het was het eerste deel van een drieluik dat begin 2017 moet leiden tot het album Creator, Preserver, Destroyer. De tweede stap wordt gezet met een nieuwe ep, Preserver. Houdt het drietal het hoge niveau vast?

Na een aantal jaar radiostilte was het afgelopen april een fijn weerzien met Drive Like Maria. De recht-voor-zijn-raap-rock op Creator dampte uit de speakers. Het deed Nieuweplaat een drukke festivalzomer voorspellen voor het drietal. Niet ten onrechte. Onder meer Dauwpop, Zwarte Cross en Appelpop wisten niet hoe snel ze Drive Like Maria moesten vastleggen.

De verwachtingen voor de tweede ep Preserver zijn dan ook behoorlijk. Mocht Drive Like Maria op deze tweede tip van de sluier wederom een topprestatie leveren, dan kan het eerste ‘Album van het Jaar 2017’ met potlood worden opgeschreven. En om meteen met de deur in huis te vallen: na het viertal nummers van Preserver kan de potloodpunt vast worden geslepen.

Eerste single Deep Blue verwierf al de nodige aandacht met dank aan de bijzondere videoclip, geheel gemaakt met behulp van de populaire Prisma-app. Door de prachtige visuals zou je de muziek bijna vergeten. Deep Blue is tekstueel weliswaar geen hoogvlieger (‘All I ever wanted is to fall in love with you’), maar blijft een prettige en opzwepende rocksong.

Op dat moment liggen er al twee nummers op de ep achter ons. Het gruizige Saints laat horen waarom Drive Like Maria zo’n sterke band is. De combinatie tussen Bjorn Awouters’ stem, de riffs van gitariste Nitzan Hoffmann en het drumwerk van Bram van den Berg past bij elkaar als uitjes bij haring. Het ingetogen Sinners draagt een aangenaam mysterieuze sfeer met zich mee. Als ons zo nodig moet worden voorgehouden dat we allemaal zondaars zijn, dan maar op deze manier.

Preserver sluit af met het radiovriendelijke I Wonder If It Goes. Bij Drive Like Maria worden vuige gitaren verwacht, maar de rustige nummers bewijzen nog duidelijker hoe goed Awouters eigenlijk kan zingen. De Belg heeft een natuurlijke emotie in zijn stem, die I Wonder If It Goes een extra dimensie geeft.

De zeer hoge kwaliteit van Creator wordt op Preserver niet volledig geëvenaard. De vier tracks zijn goed, maar nergens speciaal. Is dat een diskwalificatie? Absoluut niet. De nummers zijn nog altijd interessant genoeg om met genot naar te luisteren. Helemaal met in het achterhoofd het heerlijke idee dat de ep’s zullen worden samengevoegd tot één album. ‘Tell me what you really want?’ klinkt het in I Wonder If It Goes. Een eenvoudig te beantwoorden vraag: het volledige album, liever vandaag dan morgen.