Durand Jones & The Indications – American Love Call

Waardering

8

9

In 2018 braken Durand Jones & The Indications door met hun gelijknamige debuutalbum. Hoewel het album eigenlijk al in 2016 uitkwam, werd het pas twee jaar later met een heruitgave overal opgepikt. In de bijbehorende tour deden zij in mei 2018 Paradiso aan, waar zij een concert gaven dat zeer lovend werd ontvangen. De vraag die dan onmiddellijk op de lippen brandt is dan hoe het tweede album zal uitvallen. Haalt de soulsensatie uit Bloomington, Indiana het hoge niveau van hun debuut? In de aanloop naar de release van nummer twee brachten zij al verschillende singles uit, waaronder het prachtige, sociaal bewuste Morning In America. Met American Love Call maken zij de belofte volledig waar. Een volwassen, uitgebalanceerd album met soul volgens het boekje.

Waar het eerste album nog goed aansloot bij de rauwe retro sixties soul van hedendaagse artiesten als Sharon Jones & The Dap Kings, Charles Bradley en Lee Fields & The Expressions, is dit tweede album vooral een ode aan de close harmony uit het seventies soul songbook. In de zwoele soul klinkt de echo van zangers als Al Green en Bobby Womack, terwijl de harmonieuze samenzang in de achtergrondkoortjes doet denken The Delfonics. Nu is de band ook gezegend met twee uitermate goede zangers, Durand Jones zelf en drummer Aaron Frazer met zijn falsetto stemgeluid. De zang komt volledig tot zijn recht door de open, ruimtelijke productie. Het is goed gelukt om een typisch retro seventies sound te creëren, het album ademt warmte en emotie.

De opener is Morning In America, een ijzersterk nummer waar de heren de huidige staat van de VS bezingen en hun moederland niet sparen. Een sprankje sociaal commentaar komt ook naar voren in How Can I Be Sure, maar het leeuwendeel van de tracks raken de kern van soulmuziek; liefdes, relaties, eenzaamheid, verlangen en hunkering. Court of Love start gelijk met samenzang, waarna de zanger verhaalt van het terecht staan voor een gebroken liefde: ‘In the court of love / Stands a woman accused / Heartbreak in the first degree / False love and misuse’. De zang wordt aangevuld met fijne ‘doowop’ koortjes. De plaat sluit af met True Love, een typisch soulthema; het wachten op de ware liefde om zo de eenzaamheid af te kunnen afsluiten. Fijnzinnige gitaarloopjes, kristalheldere drums en langzaam aan kracht winnende blazer- en orgelpartijen meanderen rond de zang. Een subtiel en sterk slotakkoord.

Met America Love Call zet Durand Jones & The Indications haar zegetocht in het retro soul genre gloedvol voort. Waar in eerste instantie de wat snellere soulnummers van het debuut gemist worden, slaat dit bij meermaals luisteren om in bewondering voor de prachtige midtempo en softsoul arrangementen. De plaat klinkt als een klok, leadzang wordt vlekkeloos aangevuld met close harmony koortjes. De muzikanten naast de al genoemde zangers, gitarist Blake Rhein, bassist Kyle Houpt en organist Justin Hubler, spelen hun bijdrage geheel ten dienste van het geheel. Een prachtige, tijdloze plaat om onderuitgezakt te beluisteren, als soundtrack voor een avond met je geliefde, of om met koptelefoon op je emoties de ruimte te geven.